Hlavní obsah

Dánsko - Švédsko 1:4Pěkní outsideři! Švédové ovládli severské derby a ve finále vyzvou Portugalce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Guidetti (penalta) 0 : 1
26. Tibbling 0 : 2
63. Bech 1 : 2
83. Quaison 1 : 3
90. Hiljemark 1 : 4
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Bookmakeři se sekli, a to pořádně. Švédsko začínalo fotbalové mistrovství Evropy do 21 let v České republice jako největší outsider s kurzem 20:1 na zisk titulu. Přitom teď už Vikingům schází udělat jen poslední krok. V severském semifinále v Praze na Letné porazili Dánsko 4:1 a ve finále vyzvou Portugalsko. Závěrečný duel šampionátu se odehraje v úterý od 20:45 v pražském Edenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

John Guidetti ze Švédska oslavuje gól z penalty proti Dánsku.

Článek
Fotogalerie

Černá tříminutovka v půlce prvního poločasu položila Dány na lopatky. Všechno přitom mohlo být jinak, kdyby Poulsen lépe technicky zvládl první velkou šanci zápasu. Jenže dánský střelec si po rohovém kopu v 11. minutě pomohl ve vápně při zpracování míče rukou, a tak jeho gól nemohl být uznán.

Přemožitelé českých lvíčat toho brzy hořce litovali. Neohrabaný Scholz v pokutovém území naivně svalil Kiese Thelina a musel přijít trest - Guidetti nařízenou penaltu jistě proměnil. Jen o tři minuty později bylo Dánům ještě hůř. Švédové vystřihli lahůdkový brejk, Guidetti naservíroval finální přihrávku podél Knudsena, který uklouzl a kecnul si na zadek, takže zakončující Tibbling už si mohl brankáře Buska vychutnat.

Urostlí Švédové byli na koni, po zemi ani vrchem to proti jejich propracované obraně nešlo.

Dánové se vzchopili, ale zvrat nesvedli

Po přestávce si Dánové museli drbat hlavu, že si nechali rivala utéct na dva góly. Na kontakt se dostali poměrně brzy. Švédové ve vlastním vápně prohráli hned tři souboje a Bech v 63. minutě snížil na 1:2.

Švédové znejistěli a nechali se zatlačit před vlastní branku. Velkou šanci měl Poulsen, ale znovu si míč špatně zpracoval. A Dány to definitivně stálo postup. Khalili jim ještě rozhodující ránu nezasadil, střídající žolík Quaison už v 83. minutě ano.

Dánové sice byli do té doby ve druhém poločase lepší, ale zase prohrávali o dva góly. A na zvrat už neměli čas ani síly. V poslední vteřině nastavení navíc kapitán Hiljemark završil triumf Švédů čtvrtým gólem...

ME ve fotbale hráčů do 21 let - semifinále (Praha):
Dánsko - Švédsko 1:4 (0:2)
Branky: 63. Bech - 23. z pen. Guidetti, 26. Tibbling, 83. Quaison, 90.+5 Hiljemark. Rozhodčí: Karasev - Averijanov, Kalugin (všichni Rus.). ŽK: Poulsen (Dán.). Diváci: 9834.
Dánsko: Busk - Scholz, A. Christensen, Vestergaard, Knudsen - Jönsson (57. Vigen Christensen), Thomsen, Höjbjerg - Bech (90.+2 Fischer), Poulsen, Falk (65. Sisto). Trenér Thorup.
Švédsko: Carlgren - Lindelöf, Miloševič, Helander, Augustinsson - Tibbling (72. Quaison), Hiljemark, Lewicki, Khalili - Kiese Thelin (90.+3 Larsson), Guidetti (60. Ishak). Trenér Ericson.
Druhé semifinále Portugalsko - Německo najdete ZDE.

Reklama

Související témata: