Hlavní obsah

TEST: Trail T1 Shoe Men. Salming vyráží do drsného terénu

Libor KalousSport.cz

Druhé seznámení se značkou Salming. První dopadlo velmi dobře. Speed Shoe Men, to byla lehkost a flexibilita minimalistických bot. Osvědčily se při maratónu i půlmaratónech. Nyní po půl roce Trail T1 Shoe Men, boty do terénu. Překonají první, v čem se budou lišit, jak bude noha reagovat?

Foto: www.salmingstore.cz

Trail T1 Shoe Men. Salming vyráží do drsného terénu. Líbí se vám?

Článek
Fotogalerie

Prvních pět kilometrů a menší potíže. Tlak na malíkovou hranu a menší otlačeniny způsobily rozladění. Přitom se jednalo o stejnou velikost jako u prvního testu. Vysvětlení ale bylo snadné, neřešil jsem tuto záležitost poprvé. Mám širší nohu, stačilo vložit ruku do boty, párkrát provést pohyb na obě strany a svízel byla vyřešena. Následující trénink se obešel bez otlačenin.

Trail T1 Shoe Men je opět pružná bota, která si běží na linii natural runningu. Běžecké boty, jež vyrábí firma Salming, mají svůj daný koncept. U všech běžeckých salmingů najdete na podrážce kód 62/75°. Ten označuje, že se podrážky snaží věrně kopírovat pohyb chodidla a ohýbat se přesně v těch místech, kde tak činí i lidské nohy - v úhlu 75°, v 65 % plochy chodidla, počítáno směrem od paty.

Hurá do parků a lesů

Celkem jsem absolvoval v těchto běžeckých botách patnáct tréninků, které byly rozděleny od tří do dvanácti kilometrů. Ačkoliv převážně běhám silnici, těmto botám a testu jsem věnoval odlišný prostor. Zavítal jsem do parků a lesních cest. Boty zakusily bahno, vysokou trávu, nerovnosti, kopce.

První vizuální kontakt po osmdesáti kilometrech je, že nejeví pocit opotřebení. Maličkost, která běžce dále potěší, je, že si může vybrat ze tří ok, kam až umístíte tkaničky na vrchní části boty. Prostřední je na nejvyšším bodu, ostatní jsou o centimetr posunuty. Každý si může zvolit podle svého pohodlí. Kdo chce mít nárt více obepnutý do terénu, najde řešení pro vyšší bezpečnost.

Dalším tématem u bot je jazyk. Znáte to, když není pevně přišit, jde ze strany na stranu. Salming Trail T1 Shoe Men má jazyk přišit jen ve spodní části, ale stabilitu dohání poutkem ve středu boty, ve kterém prochází tkaničky. Pohyb jazyku do stran je omezen a ani v náročném terénu běžec nemusí přemýšlet a řešit případný nevyhovující pocit.

Plusy
Pevnost
Pohodlí
Neznatelné opotřebení po 80 kilometrech
Minusy
volnější jazyk
Cena
3 299 Kč

Sklon od paty ke špičce má tento vzor 5 milimetrů. Boty jsou vybaveny postranní ochrannou vrstvou a zvláštním protiskluzovým vzorkem, kde je podrážka vyrobena technologií RunLite™.

Výrobce uvádí, že tyto boty jsou stvořeny k výzvám. „Vyrazte do hor a prozkoumejte drsný terén s naším nejnovějším modelem z řady Salming Natural Running – Salming Trail. Tato extrémně univerzální, lehká trailová bota využívá naše nejnovější poznatky a inovace, které vám pomohou dostat ze sebe to nejlepší i v technicky náročném terénu."

Tolik citace, která má zákazníka zaujmout, aby právě tuto botu, která stojí přes tři tisíce korun, zakoupil. Pokud se rozhodnete pro Trail T1 Shoe Men, můžete v klidu vyrazit do hor, terénu a jít běhat. Lepšímu pocitu napomůže i prošívaná ochranná vrstva, která chrání chodidlo po obvodu celé boty. Jenže podrážka se dotýká země a přenáší vjemy běžcům do jejich těla. Ta je vyrobena z nové a odolné gumové směsi, s protiskluzovým vzorkem a vysokou přilnavostí. Celkově boty váží 290 gramů.

Také jsme testovali:

Reklama