Hlavní obsah

Sparta - Olomouc 4:1Sparta začala extraligu v O2 areně vítězně, na Olomouc přišlo pět tisíc diváků

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Sabolič 1 : 0
20. Hlinka 2 : 0
30. Netík 3 : 0
42. Eberle 3 : 1
53. Cingel 4 : 1
Záznam online reportáže

Po dvou utkáních v Lize mistrů se premiérového domácího utkání v libeňské O2 areně dočkali i v domácí extralize a mají ho úspěšně za sebou. Hokejisté Sparty v úvodním kole před zraky 5315 přítomných fanoušků porazili Olomouc 4:1. Pražané o svém triumfu rozhodli už do poloviny duelu, kdy disponovali tříbrankovým náskokem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Ryan Glenn, Robert Sabolič a Tomáš Pöpperle se radují z vítězství Sparty nad Olomoucí.

Článek
Fotogalerie

„SHP (Sporotvní holding Praha, pod jehož křídla hokejová Sparta spadá - pozn. aut.) ve spolupráci s O2 arenou uvádí: Reklama na ticho". Právě tento transparent vyvěsili příznivci Pražanů s vhozením úvodního buly ve svém kotli a svůj nesouhlas s přesunem klubu z Holešovic do Libně demonstrovali celou první třetinu tím, že se zdrželi jakéhokoliv povzbuzování.

Domácím jakoby podpora fanoušků v úvodních minutách chyběla. Byl to sice sparťan Cingel, kdo zahrozil jako první při vlastním oslabení, pak už ale převzali iniciativu Hanáci, jimž parádně vyšla příprava na sezónu, když vyhráli sedm z osmi duelů. Zejména první útok brankáři Pražanů Pöpperlemu často zatápěl, Mikúš však ve dvou šancích neuspěl, i když při té druhé puk minul levou tyčku jen o centimetry.

A tak naopak udeřila Sparta. V 15. minutě po chybě Heřmana vypálil Kumstát, Vošvrda puk sice vyrazil, ale jen k Slovinci Saboličovi, jenž uklízel do prázdné branky. A za dalších pět minut vymyslel Réway při přesilovce parádní křížný pas na kapitána Hlinku, jenž zvyšoval na 2:0. Celkem studená rána pro hosty, kteří do té doby vůbec nehráli špatně.

Spartu dvougólový náskok uklidnil a od druhé třetině toho už moc Hanákům nedovolovala. Ve 28. minutě mohl přidat třetí pojistku Réway, v sólovém úniku se ale vyznamenal Vošvrda, když se po „Haškovsku" položil na led a kotouč špičkou betonu vykopl. O chvíli později si ale vybral smolnější moment, neboť nahození na branku vyrazil jen k Netíkovi, od jehož nohou se puk odrazil do sítě.

Olomouc ale nic nezabalila a jen minutu po startu třetí třetiny Eberle snížil trošku šťastným pokusem mezi Pöpperleho betony. Domácí ale průběh zápasu kontrolovali a neznervóznili, ani když Hlinka s Netíkem v nadějných pozicích své druhé zásahy v zápase nepřidali. V 53. minutě ale vyšel průnik do útočného pásma Cingelovi a bekhendem upravil na konečných 4:1. Zkorigovat skóre ještě mohl v předposlední minutě Eberle, proti jeho druhému gólu ale stála horní tyčka.

1. kolo hokejové Tipsport extraligy:
HC Sparta Praha - HC Olomouc 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 15. Sabolič (Kumstát, Pech), 20. J. Hlinka (Réway, Polášek), 30. Netík, 53. Cingel (Forman, Čajkovský) - 42. Eberle (Vodný). Rozhodčí: Polák, R. Čech - Hynek, Belko. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 5315.
Sparta Praha: Pöpperle - Polášek, J. Mikuš, Čajkovský, Barinka, Glenn, Hrbas, od 29. navíc Kalina - Réway, J. Hlinka, Klimek - Netík, Přibyl, Buchtele - Kumstát, Pech, Sabolič - Forman, Cingel, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.
Olomouc: Vošvrda - Skrbek, Vyrůbalík, Valenta, Jaroměřský, Ondrušek, Staněk - Kafka, Herman, T. Mikúš - Buc, J. Knotek, Laš - Eberle, Řípa, Vodný - Kucharczyk, Holec, A. Zeman. Trenéři: Venera a Tomajko.

Reklama

Související témata: