Hlavní obsah

Djokovič - Federer 6:4, 5:7, 6:4, 6:4Djokovič podruhé triumfoval na US Open. Federer v bitvě velikánů neuspěl

New York
Aktualizováno

Srbský tenista Novak Djokovič nemá v současné době na kurtech konkurenci. Osmadvacetiletý hráč triumfoval v noci na pondělí na posledním grandslamu letošní sezóny US Open, když ve finále porazil legendárního Švýcara Rogera Federera 6:4, 5:7, 6:4 a 6:4. V newyorském Flushing Meadows Djokovič získal svůj druhý titul, poprvé zvítězil v roce 2011. Celkově si připsal desáté grandslamové prvenství, letos již uspěl na Australian Open a Wimbledonu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič s trofejí pro vítěze US Open.

Článek
Fotogalerie

Oba tenisté se utkali již v 42. vzájemném souboji, letos pošesté. A stejně jako ve wimbledonském finále byl úspěšnější Novak Djokovič, který vyrovnal statistiku vzájemných soubojů na 21:21.

Jeden z nejočekávanějších zápasů letošní sezóny se kvůli rozmarům počasí odsunul o více než tři hodiny. Nepříjemná pauza v úvodním setu více dolehla na Federera, který až do neděle neztratil na US Open ani set. Švýcarovi pořádně nefungoval první servis, více se dopouštěl nevynucených chyb a svému rivalovi nabídl dva brejkboly, čehož Djokovič využil a první sadu vyhrál 6:4.

Ve druhém setu se hra více vyrovnala, Federer působil velice jistě na returnu a dařilo se mu i v delších výměnách. Rozuzlení padlo až ve dvanáctém gamu - zkušený rodák z Basileje využil svůj čtvrtý setbol zápasu a zvítězil 7:5.

Jenže Djokovič se z neúspěchu rychle otřepal a ve zbytku utkání byl lepším hráčem. Ve třetí hře třetího setu Federer znovu přišel o vlastní servis, který si sice vzal rychle zpátky, nakonec mu to ale nebylo nic platné. Srbská jednička si pomáhala velmi dobrou úspěšností z prvního podání a v klíčových chvílích dokázala sbírat body. Důležitý brejk Djokovič získal v devátém gamu a po dvou a půl hodinách měl v kapse vedení 2:1 na sety.

Byl to velký zásah do psychiky švýcarské legendy. Federer nezvládl ani vstup do čtvrtého setu, v zápase již popáté prohrál vlastní podání a zdálo se, že Djokovič má vítězství v kapse. Jenže koncovka ještě byla velké drama. Srb si vybral slabší chvilku a dal svému soupeři naději, kterou však Federer nevyužil, takže Djokovič proměnil hned svůj první mečbol a mohl slavit druhý newyorský triumf v kariéře.

Vítězstvím na US Open si Srb současně zajistil, že počtvrté v kariéře ukončí sezónu na prvním místě světového žebříčku ATP.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 42 253 400 dolarů):
Muži:
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:4
Junioři:
Dvouhra - finále:
Fritz (1-USA) - Paul (5-USA) 6:2, 6:7 (4:7), 6:2
Čtyřhra - finále:
Aliassime, Shapovalov (Kan.) - Holt, Smith (USA) 7:5, 7:6 (7:3)
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Galfiová (2-Maď.) - Keninová (9-USA) 7:5, 6:4

Reklama

Související témata:

Pavouk - US Open 2015 - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Novak Djokovič Španělsko Feliciano Lopez
    6 : 1; 3 : 6; 6 : 3; 7 : 6
  • Chorvatsko Marin Čilič Francie Jo-Wilfried Tsonga
    6 : 4; 6 : 4; 3 : 6; 6 : 7; 6 : 4
  • Švýcarsko Stan Wawrinka Jižní Afrika Kevin Anderson
    6 : 4; 6 : 4; 6 : 0
  • Francie Richard Gasquet Švýcarsko Roger Federer
    3 : 6; 3 : 6; 1 : 6
  • Semifinále

  • Srbsko Novak Djokovič Chorvatsko Marin Čilič
    6 : 0; 6 : 1; 6 : 2
  • Švýcarsko Roger Federer Švýcarsko Stan Wawrinka
    6 : 4; 6 : 3; 6 : 1
  • Finále

  • 13.09.15      22 : 00 New York
    Srbsko Novak Djokovič Švýcarsko Roger Federer
    6 : 4; 5 : 7; 6 : 4; 6 : 4