Hlavní obsah

Letenští ještě v Řecku nikdy nebodovali, Dočkal ale poblíž Sparty už jednou slavil

Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským, že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám... Tak zní epitaf na počest Sparťanů padlých v bitvě u Thermopyl. Fotbalisté pražské Sparty v prvním duelu Evropské ligy na horké řecké půdě padnout nechtějí. „Dáme do toho všechno, abychom zvítězili, a na konci skupiny případně i postoupili,“ ujišťuje kouč Zdeněk Ščasný. Zápas Asteras Tripolis - Sparta se hraje večer od 21:05 SEČ, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty se připravují na úvodní vystoupení ve skupině K Evropské ligy proti Tripolisu.

Článek
Fotogalerie

Tak tady to bylo, mohl si říci, když přijížděl na stadión Asterasu pro sedm a půl tisíce diváků. Letenský záložník Bořek Dočkal jako kapitán lvíčat právě v Tripolisu před pěti lety dovedl z úspěšné baráže s Řeckem českou jedenadvacítku na ME v Dánsku.

„Hned po losu jsem si samozřejmě vzpomněl, že jsme tady hráli. Kabina mi to připomněla, poznal jsem ji. Jsou to stále příjemné vzpomínky. Zvládli jsme to tehdy skvěle a já věřím, že stejně tak i nyní," líčil Dočkal před podvečerním tréninkem na stadiónu Theodorose Kolokotronise.

Sparta má nejvyšší čas. V Řecku ještě nikdy nezabodovala, natož aby na Peloponésu vyhrála! Čeká ji sedmý zápas proti řeckému klubu v pohárech (1 domácí výhra, 5 proher), poprvé však nastoupí proti jinému týmu než Panathinaikosu.

Asteras Tripolis - Sparta Praha
Úvodní zápas Evropské ligy, skupina K. Dnes od 21:05 SEČ, rozhodčí Strahonja (Chorv.). Přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Tripolis: Košický - Lluy, Goian, Alloco, Jannulis - Mazza, Dimutsos, Bertoglio, Iglesias, Funtas - Jannu.
Sparta: Bičík - Holek, Costa, Hybš - Matějovský, Mareček - Dočkal, Hušbauer, L. Krejčí - Lafata, Frýdek.

Ščasný sbíral doplňující informace

Třeba uspěje v Tripolisu, který leží jen 60 kilometrů od starověké Sparty. „Pokud jde o postupové ambice, první duel může být klíčový. Tak ho i bereme," ujišťuje Dočkal. „Kdybychom tady zvítězili a výhru pak třeba potvrdili i doma s Nikósií, šestibodový start by našim plánům hodně nahrával. Ale z minulých ročníků víme, že skupina je dlouhá. Je těžké říci, který zápas je nebo bude zlomový," avizuje klíčový sparťanský záložník.

Kouč Zdeněk Ščasný se vrátil do oblíbené země, kde trénoval Krétu i velký Panathinaikos. Místním novinářům tak na tiskové konferenci suverénně odpovídal v řečtině.

„Nemyslím si, že by moje zkušenosti z Řecka byly pro zápas velkou výhodou. Spíš jsem díky svým známým získával cenné doplňující informace. Loni předvedl Asteras v Evropské lize výborné výkony. Má spoustu cizinců, snad osmnáct, takže je trochu zavádějící mluvit v souvislosti s ním o řeckém fotbale," usmívá se Ščasný.

Prognózy nic neznamenají

Loni Sparta ze skupiny s Neapolí, Bernem a bratislavským Slovanem nepostoupila. Letos by pro ni společnost Schalke, Nikósie a Asterasu měla být alespoň podle bookmakerů a sázkařů příhodnější...

„Vnímáme, že máme dva soupeře, Nikósii a Asteras, kteří u nás doma možná nemají takové jméno jako kluby ze Španělska, Anglie či Itálie... Já ale dobře vím, že kvalitu mají. Postoupit chceme, ale prognózy nic neznamenají. Plané cíle nemám rád," soustřeďuje se Ščasný momentálně jen na důležitý vstup do skupiny.

Jak dopadne zápas Evropské ligy mezi Asterasem Tripilos a Spartou?
Vyhraje Asteras
14,8 %
Utkání skončí remízou
11,5 %
Zvítězí Sparta
73,7 %
Celkem hlasovalo 4597 čtenářů.

Reklama