Hlavní obsah

Sparta - Hradec Králové 4:3 SNSparta hned třikrát smazala náskok Hradce a pak už přišla Réwayova show v nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Dej 0 : 1
24. Réway 1 : 1
28. Courchaine 1 : 2
34. Kumstát 2 : 2
39. Kudrna 2 : 3
57. Sabolič 3 : 3
65. Réway (rozhodující nájezd) 4 : 3
Záznam online reportáže

Třikrát museli dotahovat jednobrankové manko, pokaždé se jim to podařilo a nakonec hokejisté Sparty porazili v 5. kole Tipsport extraligy Hradec Králové 4:3 po samostatných nájezdech. Ten rozhodující proměnil v páté sérii Martin Réway, který uspěl ve všech třech svých pokusech. Pražané tak napravili nedělní zaváhání v Karlových Varech a zásluhou lepšího skóre zůstávají v čele tabulky, Východočeši si připsali druhou porážku za sebou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sparťanský útočník Petr Kumstát se raduje z gólu proti Hradci Králové v utkání 5. kola Tipsport extraligy.

Článek

Oba celky se v repríze čtvrtfinále letošního play off musely obejít bez útočných opor - domácím chyběl nemocný Jan Buchtele, Východočeši zase stejně jako v neděli v Liberci postrádali kapitána Jiřího Šimánka. Céčko na dresu tak převzal Jaroslav Bednář, který v libeňské O2 areně vůbec poprvé nastoupil jako host.

Úvod utkání přinesl hodně opatrný hokej a na první nebezpečnější možnost si přes pět tisíc přítomných diváků muselo počkat až do dvanácté minuty. Při trestu domácího Netíka ujel při vlastním oslabení domácí Kudrna, místo zakončení ale nesmyslně hledal zadovkou někoho ze spoluhráčů a ze šance sešlo. Hosté sice první přesilovku nevyužili, ale krátce po jejím skončení šli do vedení, když Dej zužitkoval přesnou žabičku Troligy.

Na přelomu první a druhé třetiny si v početní výhodě zahráli i Pražané. Hlinka v úvodu prostřední části zakončoval do poloprázdné branky, gólman Svoboda se ale na poslední chvíli stačil přemístit a takřka jistý gól mu sebral. O pár minut později ale uspěl i s trochou štěstí Réway a srovnal.

Réway zářil v nájezdech

Jenže už za necelé čtyři minuty šli Královehradečtí znovu do vedení. Při přesilové hře se zblokovaná střela dostala ke Kanaďanovi Courchainovi, jenž z ostrého úhlu překonal Pöpperleho. V polovině základní hrací doby měl na hokejce svůj druhý gól Réway, jenže po obkroužení branky pak zcela prázdnou klec minul.

Přesto ale Hradec o moc déle těsný náskok neudržel. Ve 34. minutě si při přesilovce vyjel od zadního mantinelu Kumstát a bekhendem zamířil mezi Svobodovy betony. Ovšem ani podruhé ztracený náskok hosty nevykolejil. Po delším tlaku v útočném pásmu se rozhodl vypálit z pravého kruhu na zadní tyč Kudrna a domácí opět tahali za kratší konec.

Sparťané se poté dlouho jen velice obtížně dostávali přes pozorně hrající obranu Východočechů a Svoboda v brance moc práce neměl. Jenže necelé čtyři minuty před koncem třetí třetiny ho překonal dorážející Sabolič. Ani prodloužení nerozhodlo, a tak se šlo na nájezdy, v nichž rozjel vlastní show Martin Réway. Útočník Sparty proměnil všechny tři své pokusy, tím v páté sérii zajistil Pražanům bod navíc.

5. kolo hokejové Tipsport extraligy:
HC Sparta Praha - Mountfield Hradec Králové 4:3 SN (0:1, 2:2, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 24. Réway (Čajkovský, Klimek), 34. Kumstát (Pech), 57. Sabolič (Kumstát, Polášek), rozhodující nájezd Réway - 14. Dej (Troliga, Pláněk), 28. Courchaine (Čáp, Köhler), 39. J. Kudrna (Pláněk, Vydarený). Rozhodčí: Lacina, Šír - Lhotský, Špůr. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 5184.
Sparta Praha: Pöpperle - Čajkovský, Barinka, Polášek, J. Mikuš, Glenn, Hrbas, Piskáček - Sabolič, Pech, Kumstát - Réway, J. Hlinka, Klimek - Netík, Přibyl, Forman - Černoch, Cingel, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.
Hradec Králové: A. Svoboda - Pláněk, Vydarený, Pilař, Čáp, Vašíček, Dietz, Hronek - J. Kudrna, T. Knotek, Bednář - Vantuch, Ihnacak, Courchaine - Köhler, Tvrdík, Dej - R. Pavlík, Troliga, Červený. Trenéři: Draisaitl a T. Martinec.

Reklama

Související témata: