Hlavní obsah

Česko - Turecko 0:2Atak na první příčku nevyšel, fotbalisté při domácím kvalifikačním loučení prohráli s Turky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
62. Inan (penalta) 0 : 1
80. Calhanoglu 0 : 2
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

České fotbalové reprezentaci zamýšlený atak na první příčku ve skupině v domácím kvalifikačním loučení nevyšel. A to se jí přitom možnost nabízela, neboť vedoucí Island jen remizoval s Lotyšskem. Duel s Tureckem de facto rozhodl Novákův faul po hodině hry a penalta proměněná Inanem. Druhá prohra v bojích o EURO 2016 pečetěná Calhanogluem samozřejmě na suverénním postupu Vrbova týmu do Francie nic nemění, zato fotbalistům od Bosporu tříbodový import z Prahy neskutečně pomohl. Udrželi totiž třetí příčku a k účasti v baráži jim postačí remíza s Islandem v úterním domácím střetnutí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Kadeřábek (vpravo) a další reprezentanti po utkání kvalifikace ME 2016 s Tureckem.

Článek
Fotogalerie

Tosunovo varování vzali čeští obránci vážně. A to přesto, že útočník z Besiktase dával po šesti minutách gól z ofsajdu, takže jeho trefa samo sebou neplatila. Prostor však dostal a prodral se až před Vaclíka, jenž se objevil mezi tyčemi Vrbova výběru místo Čecha.

Za poločas ani jedna střela!

Od tohoto momentu si česká reprezentace dávala na Turky zvýšený pozor. A nejen na Tosuna operujícího na hrotu společně s legionářem z Leverkusenu Calhanogluem. Hned se to projevilo, neboť napadáním a zpřesněnou kombinací zkrotila počáteční protivníkovu aktivitu, sama převzala režii a měla rázem víc ze hry. I díky lepšímu pohybu a většině odražených míčů, které získávala středová řada.

Zakončení ovšem scházelo, protože pokusy Dočkala či třeba Daridy byly až moc nepřesné, než aby gólmana Babacana vzrušily. A to se přitom Turci soustřeďovali jen na důsledné bránění a pokusy posílat dlouhé míče za českou obranu, kam měl nabíhat zmiňovaný Tosun.

Teprve tři minuty před přestávkou vybočila z rámce zápasu, v němž se nerodily ani nebezpečné situace a už tuplem ne nějaké šance, akce Kadeřábka. Vyrazil po pravé straně, parádním centrem vybídl ke skórování zapomenutého Šurala, ale ten bránu také netrefil a hlavičkoval nad břevno. Nepovedeným pokusem jen zarámoval statistiku pramálo záživné první půle, kdy ani na jednoho gólmana nemířila přímá střela.

Novákův faul Turkům nahrál

Druhá půle přece jen přinesla oživení a po deseti minutách i první střelu mířící mezi tyče. Jejím autorem byl Dočkal, který se už před přestávkou pro úterní duel v Nizozemsku vykartoval. Babacanovi sice problémy nezpůsobil, ale svým pokusem se o vzrušení postaral.

I Turci totiž začali myslet na útočení intenzivněji než do přestávky a hned jeden z prvních výpadů jim vyšel. Ovšem za přispění Nováka debutujícího v základní sestavě... Stáhl totiž pronikajícího Azize v šestnáctce rukou, vykoledoval si žlutou a soupeři daroval pokutový kop. Inan ho proměnil a reprezentace půlměsíce měla v tu ránu k naplnění svého barážového cíle o krok blíž.

A po osmnácti minutách už ho držela pevně, neboť Arda Turan unikl, s milimetrovou přesností našel Calhanoglua, kterého nešťastný debutant Novák neuhlídal. Legionář z Leverkusenu Vaclíka prostřelil a druhou branku zápas definitivně rozhodl.

Pochopitelně že Turci šanci nepustili a českému týmu, na němž se korektury v sestavě přece jen projevily, ani nedovolili, aby se alespoň pokusil závěr střetnutí zdramatizovat či jim ho jakkoli zkomplikovat. Vrbův tým se k tomu ani nezmohl, neboť dohrál zápas v hlubokém útlumu.

Kvalifikace mistrovství Evropy - skupina A:
Česká republika - Turecko 0:2 (0:0)
Branky: 62. Inan z penalty, 80. Calhanoglu. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child (všichni Anglie). ŽK: Krejčí, Dočkal, Pavelka, Novák - Özbayrakli. Diváci: 17 190.
ČR: Vaclík - Kadeřábek, Suchý, Procházka, Novák - Dočkal (78. Petržela), Darida, Šural (67. Škoda), Pavelka, Krejčí (54. Skalák) - Lafata. Trenér: Vrba.
Turecko: Babacan - Özbayrakli, Aziz, Balta, Erkin - Inan - Tufan, Özyakup (87. Topal), Turan (85. Töre) - Calhanoglu, Tosun (64. Sen). Trenér: Terim.

Reklama