Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Asistenti Trličík a Weissmann

PRAHA

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. Po představení hlavního trenéra týmu přicházejí na řadu jeho asistenti: Mojmír Trličík a Ondřej Weissmann.

Článek

Mojmír Trličík nepatřil během aktivní éry k hokejistům, kteří by zářili na nejvyšší úrovni mezi prvoligovou smetánkou. Kariéru končil v Karviné a pak už se rozhodl postavit na střídačku jako trenér vítkovického dorostu. Postupně povýšil k juniorskému týmu a od listopadu 1999 dělal asistenta  u extraligového celku postupně Jánu Štěrbákovi, Aloisi Hadamczikovi a Kamilu Konečnému.

Po čtyřech letech se vrátil trvale k juniorům, áčko jej zavolalo na pomoc znovu v říjnu 2004, kdy na své posty rezignovala dvojice Svozil, Tomášek. Trličík se náhle stal hlavním koučem ostravského týmu a dovedl své svěřence k remíze na ledě Sparty a výhře v Jihlavě. Poté kormidlo převzal Vladimír Vůjtek, Trličík se stal asistentem, a po příchodu Miloše Holaně se vrátil zpět k juniorce.

Zásadní okamžiky jeho trenérské kariéry jsou ale spjaty s Aloisem Hadamczikem. Společně stáli na střídačce Vítkovic v letech 2000-2002 a když se v únoru 2003 stal Hadamczik hlavním koučem reprezentační dvacítky, vzal si k ruce znovu Trličíka. A neváhal ho prosadit jako svého asistenta i poté, co se stal hlavním koučem reprezentačního A-týmu.

Mojmír TRLIČÍK
Narozen: 26. března 1964
Trenérská kariéra:
1999-03 Vítkovice (asistent), 2004-05 Vítkovice. V letech 2003-05 asistentem u reprezentační dvacítky, od května 2005 asistent A-týmu České republiky.
Největší úspěchy:
- finále extraligy 2002 (Vítkovice)
- bronz na MS "20" 2005
Působení při minulých ZOH:
Nagano - trenér dorostu Vítkovic
Salt Lake City - asistent trenéra Vítkovic

Na rozdíl od Trličíka má Ondřej Weissmann bohaté zkušenosti s aktivním hraním na špičkové úrovni. V nejvyšší soutěži sehrál patnáct sezón, vyjma dvouleté vojenské služby v Jihlavě všechny v Litvínově. Jako hráč si zahrál i na dvou mistrovstvích světa do 20 let (1978 a 1979) a čtyřikrát nastoupil také za seniorskou reprezentaci Československa.

Aktivní kariéru ukončil v roce 1990 a vrhl se na trénování. Začal nejprve vést dorostence Litvínova, po dvou letech se stal asistentem u prvního týmu "Chemiků". Tam zažil působení po boku Ivana Hlinky, Josefa Beránka a Františka Vorlíčka, než v roce 1995 skončil a odešel k záložnímu týmu do Teplic coby hlavní kouč.

Titul s dorostem

Po sezóně se vrátil k dorostu Litvínova a vybojoval s ním mistrovský titul. Také proto byl první volbou při hledání nástupců za dvojici Beránek, Kýhos u prvního týmu a při vstupu do ročníku 1997/98 si odbyl premiéru jako hlavní kouč extraligového celku. Jen po pár kolech následujícího ročníku ale po špatných výsledcích týmu na post rezignoval a vrátil se k juniorům.

Na střídačku extraligového týmu se znovu vrátil v roce 2000, kdy byl jmenován asistentem nového kouče Slavie Jaromíra Šindela. Zatímco Šindel u prvního týmu po sezóně skončil, Weissmann působí ve Slavii po boku Vladimíra Růžičky dodnes.

Reprezentaci vedl i jako hlavní kouč

V květnu 2004 si jej navíc vybral Ivan Hlinka jako asistenta k národnímu týmu. Tam zůstal i po Hlinkově tragické smrti a odstoupení Růžičky před letošní sezónou. Mimo byl pouze během loňského Světového poháru, kdy jeho místo jen dočasně zabral Marian Jelínek. V únoru letošního roku naproti tomu vedl reprezentaci jako hlavní kouč na Švédských hrách a v květnu už zase na pozici asistenta slavil ve Vídni světový titul.

Ondřej WEISSMANN
Narozen: 28. října 1959 Duchcov
Hráčská kariéra:
1975-82 a 1984-90 Litvínov, 1982-84 Dukla Jihlava; účast na ME "18" 1977, MS "20" 1978 a 1979
- mistrovský titul 1983 a 1984 (Jihlava)
Trenérská kariéra:
1992-95 Litvínov (asistent), 95-96 Teplice, 97-98 Litvínov, od roku 2000 Slavia Praha (asistent), od roku 2004 reprezentace ČR (asistent)
- mistrovský titul 2003 (Slavia)
Působení při minulých ZOH:
Nagano - hlavní trenér Litvínova
Salt Lake City - asistent Slavie Praha
Zajímavost:
univerzální hráč, začínal jako útočník a skončil v obraně

Reklama