Hlavní obsah

Sparta - Oulu 4:2Sparta porazila finského mistra a do odvety si poveze nadějný náskok

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Nutivaara 0 : 1
33. Přibyl 1 : 1
36. Čajkovský 2 : 1
51. Cingel 3 : 1
52. Hakanpää 3 : 2
57. Hlinka 4 : 2
Záznam online reportáže

Velice nadějný náskok si příští týden povezou hokejisté Sparty do odvety osmifinále play off Ligy mistrů na ledě Kärpätu Oulu. Pražané totiž úvodní duel s finským mistrem na vlastním ledě otočili a po výsledku 4:2 mu připravili vůbec první porážku v soutěži.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejisté Sparty se radují z gólu - ilustrační foto.

Článek

Až nečekaně ofenzivně vstoupily oba týmy do úvodního osmifinále play off, a tak 4593 přítomných fanoušků O2 areně vidělo hned od začátku hokej s mnoha šancemi. Víc jich měl úřadující finský mistr, který mohl jít do vedení už ve druhé minutě, jenže majitel všech cenných kovů z MS Mika Pyörälä odkrytou branku trestuhodně minul.

V sedmé minutě už ovšem Kärpät udeřil. První střelu obránce Nutivaary sice ještě gólman Pöpperle bleskovým přesunem ke druhé tyči vyrazil, na dorážku téhož hráče už ale neměl nárok. Sparta mohla odpovědět Procházkou, jenže jeho střelu z mezikruží Aittokallio vyrazil. Na druhé straně se zase blýskl Pöpperle, když puk směřující za jeho záda na poslední chvíli odpálil ze vzduchu hokejkou.

Když Pražané na začátku druhé třetiny přežili další dvě přesilovky hostů, obraz hry se najednou začal měnit a byli to naopak Jandačovi svěřenci, kteří byli nebezpečnější. A byli za to i odměněni, byť s přispěním štěstěny. Přibyl totiž přihrávkou hledal před brankou operujícího Kudrnu, puk si ale do vlastní branky nešťastné srazil útočník Pirnes.

Za další tři minuty už navíc domácí vedli, neboť Čajkovského milimetrově přesná střela od modré zapadal do pravého horního růžku branky. Spartě se tak za necelých šestatřicet minut podařilo vstřelit Aittokalliovi víc branek, než kolik jich inkasoval v předchozích šesti zápasech Oulu v Lize mistrů dohromady.

Od tohoto momentu na ledě přibylo emocí a častokrát docházelo k drobnějším šarvátkám v přerušené hře. Ve 48. minutě tečované nahození kapitána finského celku Kukkonena skončilo k Pöpperleho úlevě jen pár centimetrů vedle pravé tyčky. A Spartě bylo vzápětí ještě veseleji, neboť po pasu Saboliče od zadního mantinelu se rychle zorientoval Cingel a zvýšil na 3:1.

Nicméně z dvoubrankového náskoku se Pražané těšili pouhých 27 vteřin - v mezikruží totiž zůstal nekrytý Hakanpää a vrátil Kärpät na dostřel. Přesto nakonec Sparta pocestuje příští týden do Oulu s dvougólovým polštářem, neboť na konečných 4:2 v její prospěch uzavřel tři minuty před koncem kapitán Hlinka.

Úvodní utkání osmifinále play off hokejové Ligy mistrů:
Sparta Praha - Kärpät Oulu 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 33. Přibyl (Hrbas), 36. Čajkovský (Barinka, Černoch), 51. Cingel (Sabolič, A. Kudrna), 57. J. Hlinka (Přibyl, Buchtele) - 7. Nutivaara (Mäenalanen, Hakanpää), 52. Hakanpää (Pyörälä, Aaltonen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Piechaczek (Něm.) - Brejcha, Suchánek (oba ČR). Vyloučení: 9:4, navíc Čajkovský (Sparta) 10 min. Bez využití. Diváci: 4593.
Sparta: Pöpperle - Čajkovský, Barinka, Polášek, Eminger, Hrbas, J. Mikuš, Švrček - Netík, Pech, Kumstát - Přibyl, J. Hlinka, Buchtele - Sabolič, Cingel, A. Kudrna - Martin Procházka, Černoch, Klimek. Trenéři: Jandač a Moták.
Oulu: Aittokallio - Masuhr, Kukkonen, Nutivaara, Hakanpää, Niemelä, Laatikainen, Pentikäinen, Ronkainen - Puljujärvi, Niemi, Aho - Ikonen, Aaltonen, Pyörälä - Huml, Keränen, Mäenalanen - Suoranta, Pirnes, Kalapudas. Trenér: Lauri Marjamäki.

Reklama

Související témata: