Hlavní obsah

Bayern - Arsenal 5:1Čech nezabránil historickému debaklu Arsenalu v Lize mistrů. Chelsea vydřela výhru

Praha
Aktualizováno

Ani skvělé zákroky Petra Čecha tentokrát fotbalisty Arsenalu nespasily. Kanonýři dostali na stadiónu Bayernu Mnichov výprask 5:1 a český reprezentant jako první gólman v historii klubu inkasoval v Lize mistrů pět gólů. Arsenal má na svém kontě stále jen tři body a jeho situace už je velmi kritická. Těsnou výhru naopak vybojoval jiný londýnský tým z Chelsea, která porazila Dynamo Kyjev 2:1. Petrohradský Zenit vyhrál v Lyonu 2:0, udržel stoprocentní bilanci a s předstihem si zajistil postup.

Foto: John Sibley, Reuters

Rozladěný brankář Arsenalu Petr Čech (druhý zprava) vyčítavě sleduje své spoluhráče, zatímco fotbalisté Bayernu Mnichov oslavují trefu do jeho brány.

Článek
Fotogalerie

Blízko k postupu měla dnes také Barcelona, která si poradila s BATE Borisov 3:0. Oslavy katalánskému celku však oddálil AS Řím, když porazil Leverkusen 3:2. Na výhře domácích, kteří po poločase vedli 2:0, se jednou brankou podílel Edin Džeko a ukončil dvouleté čekání na gól v Lize mistrů. Navíc si připsal teprve druhý zásah v sezóně, na který pro změnu čekal 602 minut.

Bayern o vysoké výhře rozhodl už v prvním poločase, ve kterém Čecha překonal třikrát. Postupně se prosadil Lewandowski, Müller a Alaba. Když se v 55. minutě trefil prvním dotykem s míčem střídající Robben, inkasoval český reprezentant jubilejní 100. branku v Lize mistrů. Víc gólů v prestižní soutěži dostali už jen Casillas, Šovkovskij a Kahn.

V 69. minutě sice snížil Giroud, ale Müller druhou brankou v utkání těsně před koncem rozhodl o nejvyšší prohře Arsenalu v evropských pohárech.

Willian zachránil Chelsea a možná i Mourinha

Arsenal je tak v tabulce na třetím místě a na vedoucí Bayern i druhý Olympiakos Pireus, který uspěl doma proti Dinamu Záhřeb 2:1, ztrácí šest bodů. Od posledního Dinama, s nímž stejně jako s řeckým celkem bude hrát, dělí londýnský tým jen lepší skóre.

Zenit díky dvěma gólům Arťoma Dzjuby vyhrál v Lyonu i čtvrtý zápas ve skupině. Po výhře 1:0 nad Valencií tak dostal šanci na postup i nováček Ligy mistrů Gent. Belgický klub je třetí a na dnešního soupeře ztrácí dva body. První je suverénní Petrohrad, zatímco Lyon dosud získal jen bod.

Sérii kritiky a špatných výsledků alespoň prozatím zažehnal kouč Jose Mourinho, jehož Chelsea porazila díky parádní trefě Williana sedm minut před koncem 2:1 Dynamo Kyjev. Mourinho si během zápasu neodpustil ironický úsměv směrem k rozhodčímu Pavlu Královcovi, jenž v závěru poločasu správně neodpískal penaltu po pádu Diaga Costy.

4. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina E:
FC Barcelona - BATE Borisov 3:0 (1:0)
Branky: 30. z pen. a 83. Neymar, 60. Suárez. Rozhodčí: Vad - Albert, Berettyán (všichni Maď.).
AS Řím - Leverkusen 3:2 (2:0)
Branky: 2. Salah, 29. Džeko, 81. Pjanič z pen. - 46. Mehmedi, 51. Hernández. Rozhodčí: Karasjov - Averjanov, Kaljugin (všichni Rus.). ČK: 79. Toprak (Leverkusen).
Skupina F:
Bayern Mnichov - Arsenal 5:1 (3:0)
Branky: 29. a 89. Müller, 10. Lewandowski, 44. Alaba, 55. Robben - 69. Giroud. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Tonolini (všichni It.).
Olympiakos Pireus - Dinamo Záhřeb 2:1 (0:1)
Branky: 65. a 90. Pardo - 21. Hodžič. Rozhodčí: Lahoz - Cebrián, Del Palomar (všichni Šp.). ČK: 79. Pivarič (Záhřeb).
Skupina G:
Maccabi Tel Aviv - FC Porto 1:3 (0:1)
Branka: 75. Zaháví z pen. - 19. Tello, 50. André, 72. Layún. Rozhodčí: Sidiropulos - Efthimiadis, Kostaras (všichni Řec.).
Chelsea - Dynamo Kyjev 2:1 (1:0)
Branka: 34. vlastní Dragovič, 83. Willian - 78. Dragovič. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Wilczek (ČR).
Skupina H:
Gent - Valencie 1:0 (0:0)
Branka: 49. Kums z pen.. Rozhodčí: Orsato - Manganelli, Di Fiore (všichni It.).
Lyon - Petrohrad 0:2 (0:1)
Branky: 25. a 57. Dzjuba. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ČK: 72. Gonalons - 89. Aňukov.

Reklama