Hlavní obsah

Potvrzeno: Ulihrach musí do října 2004 pověsit raketu na hřebík

PONTE VEDRA BEACH

Tenista Bohdan Ulihrach nesmí za pozitivní dopingový nález dva roky hrát. Jeho potrestání, které platí do 25. října 2004, potvrdila v pátek organizace ATP. Osmadvacetiletý hráč dostal navíc pokutu 43.700 dolarů (přes 1,2 milionu korun). Ulihracha podle slov jeho poradce Karla Tejkala zpráva o neúspěšném odvolání zdrtila.

Foto: Internet

Bohdan Ulihrach

Článek

Loni v říjnu na turnaji v Moskvě objevili komisaři v Ulihrachově vzorku moči metabolity anabolického steroidu nandrolonu, za což automaticky následoval dvouletý distanc. Pozitivní pak byl i kontrolní B-test.

Hráč se odvolal a v dubnu se čtyři hodiny hájil před antidopingovým tribunálem v americkém Jacksonvillu. Jeho obhajobě naslouchala tříčlenná komise, které Ulihrach předložil negativní výsledky dopingových zkoušek z turnajů za uplynulý rok.

Tenista však u odvolacího slyšení nepřesvědčil. Právní kancelář, která Ulihracha zastupovala, obdržela stanovisko antidopingového tribunálu v pátek. "V něm sdělují, že nepřistupují na obhajobu a argumenty Bohdana Ulihracha a potvrzují test ATP. To jest: dva roky od posledního zápasu," potvrdil Tejkal.

"Je to rozhodnutí, které zásadním způsobem ovlivní jeho život. Potřebuje čas, aby se s tím srovnal," vysvětlil Tejkal. Ulihrachův trenér Martin Nekola nicméně tvrdil, že je předčasné mluvit o trestu. "Ještě jsou další možnosti, jak dál postupovat. Je potřeba se s verdiktem důkladně seznámit a prostudovat, co píšou, o co se opírají, a zvážit možnost arbitráže," řekl Nekola. Mínil, že Ulihrach s tenisem nekončí a končit nebude.

Ulihrach v kariéře vyhrál tři turnaje ATP - v roce 1995 triumfoval v Praze a v Montevideu, před pěti lety vyhrál v chorvatském Umagu. Loni skončil v pořadí Champions Race osmašedesátý; v žebříčku ATP pro nasazování do turnajů figuroval nejvýše v roce 1997, kdy byl dvaadvacátý. Na odměnách od roku 1993 vydělal přes tři miliony dolarů.

Přehled dopingových případů v tenise
Květen 1995Na grandslamovém turnaji French Open byly ve vzorcích českého tenisty Karla Nováčka a bývalé světové jedničky Matse Wilandera ze Švédska odhaleny stopy kokainu. Užití drog oba hráči popřeli a rovněž napadli způsob testování. Tříměsíční trest vešel v platnost až v květnu 1997, kdy po několika soudních jednáních stáhli své odvolání proti zastavení činnosti.
Leden 1997Prvním tenistou v historii, který byl potrestán za doping, se stal Ignacio Truyol. Španělský hráč byl za užití blíže nespecifikovaných nedovolených látek první a druhé třídy potrestán zastavením činnosti na jeden rok.
Prosinec 1998Nezávislá komise Mezinárodní tenisové federace (ITF) potrestala českého tenistu Petra Kordu, jenž měl ve Wimbledonu pozitivní test na nandrolon, odebráním bodů a peněz, které v Anglii získal. Proti tomuto rozhodnutí vlastní nezávislé komise se však ITF později odvolala k arbitráži, která případ v srpnu 1999 přehodnotila a protest ITF uznala. Kordu, který mezitím ukončil kariéru, nakonec potrestala symbolickým zákazem startu na jeden rok.
Červenec 2000Běloruská tenistka Larisa Neilandová, šestinásobná vítězka čtyřhry na grandslamových turnajích, měla pozitivní test na kofein z Australian Open 1999 a musela vrátit odměnu, kterou na tomto turnaji získala.
Duben 2001Argentinský tenista Juan Ignacio Chela měl pozitivní test na anabolický steroid metyltestosteron během turnaje v Cincinatti v srpnu 2000. Vedení okruhu ATP jej potrestalo tříměsíčním zákazem, odebráním všech bodů od tohoto turnaje a vrácením finanční odměny za prohru v prvním kole.
Prosinec 2001Argentinský tenista Guillermo Coria měl pozitivní dopingový test na nandrolon při turnaji v Barceloně v dubnu téhož roku. Vedení asociace ATP mu udělilo sedmiměsíční trest a pokutu 98.565 amerických dolarů.
Srpen 2002Španělská tenistka Lourdes Dominguezová-Linová byla vedením okruhu WTA potrestána tříměsíčním zákazem startu na turnajích kvůli pozitivnímu testu na kokain, který byl zjištěn při kontrole během březnového turnaje v Acapulku.
Březen 2003Český tenista Bohdan Ulihrach dostal dvouletý trest zákazu startu na turnajích kvůli pozitivnímu dopingovému testu na nandrolon, jehož mírně překročená povolená hranice mu byla v těle zjištěna v říjnu 2002 na turnaji v Moskvě. Pozitivní pak byl i kontrolní B-test. Antidopingový tribunál na Floridě zamítl Ulihrachovo odvolání a v pátek potvrdil dvouletý zákaz činnosti. Potrestání platí do 25. října 2004.

Reklama