Hlavní obsah

Rusko - Česko 3:4 SNHokejisté vydřeli skalp Rusů, tajenku nájezdů vyřešil Kovář

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Zohorna 0 : 1
25. Širokov 1 : 1
45. Grigorjev 2 : 1
50. Doudera 2 : 2
52. Gulaš 2 : 3
56. Antipin 3 : 3
65. Kovář (rozhodující nájezd) 3 : 4
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

Potřetí za sebou končí čeští hokejisté na turnaji Karjala poslední, ale skalp Ruska je docela příjemnou náplastí na tuto bolístku. Nedělní utkání v Helsinkách potvrdilo zřetelný herní posun k lepšímu a nakonec i vítěznou radost. Zápas připomínal divokou houpačku, nakonec jeho vítěze určily až nájezdy a v nich byla rozhodující trefa Jana Kováře.

Foto: Sport.cz

Český útočník Tomáš Filippi (41) dotírá na ruského brankáře Ilju Sorokina (31).

Článek
Fotogalerie

Sestavu na závěrečné vystoupení na turnaji čeští trenéři pozměnili tak, aby si každý z nominovaných zahrál aspoň dva zápasy. Umožnilo jim to i uzdravení Birnera s Krejčíkem, kteří se po pátečním příletu do Helsinek prali s nemocí.

V prvním útoku se vedle kapitána Sobotky na křídlech objevili další hráči KHL Radil a Zohorna, tato lajna také obstarala vedoucí gól. Volno pro závěrečný zápas dostali obránci Šimek s Voráčkem a z útočníků nehrál Buchtele.

Takže z těch reprezentantů, které hned v úterý čekají odvety Ligy mistrů, kompletní turnajový program tří utkání absolvoval jen Řepík. Ten se navíc, stejně jako další dva liberečtí hráči, ani nevrací s mužstvem v neděli domů. Společně se přesouvají do Švýcarska, aby se k Bílým Tygrům připojili v Davosu.

Rusové v úvodu nepůjčili skoro tři minuty nikomu puk. Když už se ho Češi zmocnili, tak po chybě Trončinského ujížděl Gusev sám na Kováře, který nakonec po jistém váhání trenérů skutečně dostal v brance přednost. Trenér Vůjtek tedy dostál původní představě, že ho nechá na turnaji odchytat dva zápasy. Gólman Jekatěrinburgu se hned odvděčil perfektním zákrokem.

Vzápětí národní tým přečkal i přesilovku a jakoby se tím herně nakopnul. Začal dobře napadat, přitlačil ruské hráče před jejich branku, jen tam scházelo víc českého důrazu a přesnější střelba. Kritická chvíle pro Vůjtkův výběr nastala, když se musel půl minuty bránit ve třech proti pěti. Přežil to naštěstí bez úhony.

Jakmile dokázali reprezentanti hrát soupeři do těla, měli s tím i Rusové potíže. Čtyři oslabení během první třetiny ale vzala českému mužstvo opravdu hodně sil. Naštěstí začátek druhé třetiny vyšel parádně. Bylo odehráno pouhých 26 sekund, když Zohorna po Sobotkově přihrávce bez váhání střelou švihem otevřel skóre.

Ruská odpověď přišla poměrně brzy, v přečíslení Mozjakin hledal Širokova, jemuž se střela úplně nepovedla, ale tím překvapil i Jakuba Kováře, jemuž kolem lapačky prošel puk do sítě.

Dobrý pohyb českému mužstvu umožňoval hrát víc než rovnocennou partii, rozhodně měl blíž k vedoucímu gólu. Poměr střel ve druhé části 11:3 mluvil vjasně ve prospěch národního týmu, jenže Horák sám před Sorokinem neuspěl a podobně dopadl i Kundrátek.

Rusové nechtěli prodat kůži lacino. Cvetkov ve 45. minutě přihrál do druhé vlny, kde Grigorjev protlačil puk do sítě a bylo to 2:1 pro Rusko. Přišel ale faul na Sobotku a první využitá česká přesilovka v turnaji. Jan Kovář si šikovně počkal, než mu k tyči sjel obránce Doudera, jenž se v šestém mezistátním utkání dočkal premiérové reprezentační trefy.

Za 126 vteřin se podařilo českým hráčům enormním nasazením a tlakem do branky otočit skóre a v roli probuzeného kanonýra se osvědčil Gulaš, který tak skóroval proti všem soupeřům na turnaji. Proti Rusům zužitkoval přihrávku od benjamínka Kubalíka, když na začátku akce stálo dobré napadání Doudery.

Závěr přinesl velký tlak Ruska, které odmítalo přijmout hrozící porážku. Nahrál jim Birnerův faul, v početní výhodě se prosadil Antipin a vyrovnal na 3:3. Pak už ani jeden ze soupeřů nestrhl v základní hrací době vedení na svou stranu, takže se prodlužovalo.

Ani pět nastavených minut přes šance Olesze a na druhé straně Dadonova ale nerozhodlo, takže došlo na nájezdy. V první sérii nedal Gulaš a naopak Šipačov se prosadil, ale pak přišli čeští šikulové Sobotka s Janem Kovářem, kteří proměnili. Zatímco Mozjakina i Širokova starší bratr autora vítězné české branky vychytal.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
Česko - Rusko 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 2:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 21. T. Zohorna (Sobotka, Radil), 50. M. Doudera (Jan Kovář, Gulaš), 52. Gulaš (T. Kubalík, M. Doudera), rozhodující sam. nájezd Jan Kovář - 25. Širokov (Mozjakin), 45. Grigorjev (Cvetkov, Širokov), 56. Antipin (Šipačov, Dadonov). Rozhodčí: Pajula, Rantala - Nieminen, Puolakka (všichni Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. Diváci: 3384.
ČR: Jakub Kovář - Kundrátek, Kempný, Jeřábek, M. Doudera, Trončinský, Kolář II, Stříteský, Krejčík - Radil, Sobotka, T. Zohorna - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, Filippi, Birner - Olesz, Horák, J. Hruška. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Rusko: Sorokin - Zajcev, Kiselevič, Čudinov, Antipin, Jakovlev, Višněvskij, Pašnin, Grigorjev - Andronov, Prochorkin, Kovalčuk - Dadonov, Šipačov, Mozjakin - Burdasov, Cvetkov, Širokov - Apalkov, Kartajev, Gusev. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin a Harijs Vitolinš.
Konečná tabulka turnaje
1.Švédsko3200112:106
2.Finsko320016:56
3.Rusko3101110:94
4.Česko301027:112

Reklama