Hlavní obsah

Váňa o dopingu ve Velké: Nebylo to vědomé! Stačí, aby se někdo s brufenem vymočil do boxu

Praha

S trenérem Stanislavem Popelkou, jehož dva koně měli mít při letošní Velké pardubické v těle zakázané prostředky, se zná odmala. Legendární žokej Josef Váňa dává ruku do ohně za to, že je jeho kamarád nevinný. Celý případ považuje za nemilý, ovšem o maléru odmítá hovořit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Váňa během losování čísel pro účastníky 125. Velké pardubické.

Článek

Nakolik vás zpráva o dopingu ve Velké překvapila?

V tomto prostředí se pohybuju dlouho, čekáme každým dnem, že se něco takového může stát. Každá dopingová kontrola je pro mě hrůza, dokud nepřijde negativní výsledek.

Měl jste podezření, že se děje něco nekalého?

Kdepak, mám na mysli poměrně jednoduché způsoby, jak se může doping u koní objevit. Ty, které stěží ovlivníte. Nějaká holčina, která se o koně stará, si dá dva brufeny, vyčůrá se do boxu a máte koně pozitivního na zakázanou látku. Jak říkám, žiju v hrůze celý svůj dostihový život.

Nevěříte tedy, že by někdo vědomě dával koním do žrádla zakázané prostředky?

Především nevěřím tomu, že Standa Popelka, jenž koně miluje, aby nějakému koni něco dal. Velkou pardubickou nemusíte ani vyhrát, komisaři ale vašeho koně můžou podrobit kontrole.

Dáte za něj ruku do ohně?

Dal bych ruku do ohně skoro za každého profesionálního trenéra. Bohužel jsou i tací, nezodpovědní, kteří nemají s trénováním koní nic společného. Což se stalo panu Vymazalovi, který koně v životě neviděl a nechal si ho napsat na tréninkovou listinu.

Znamená to pro kouče velký problém?

Víme, co je to za průšvih, neboť všude na světě jsou za toto zodpovědní trenéři. Znovu opakuji, že jsem přesvědčený, že k něčemu vědomému nedošlo. Je možné, že došlo k chybě v medikaci. Věřím tomu, co prokázali ve Francii. Že když se silný kafař vymočí do boxu a kůň si toho lízne, je pozitivní na kofein. Jsou to úsměvné záležitosti, ovšem pro nás koňáky bohužel hrozně nebezpečné.

Bude mít událost negativní dopad na dostihový sport v Česku?

Podotýkám, že pět let u nás nebyl v dostihovém sportu doping zjištěný. To, co se nyní stalo, je nemilé, ovšem nemyslím, že by to mělo ovlivnit náhled příznivců koní, kteří tomu rozumí. Nemyslím, že by na to nahlíželi jako na velký malér.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články