Hlavní obsah

APOEL - Sparta 1:3Julišova originální patička a dvě Lafatovy trefy, Sparta už má 135 miliónů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Cavenaghi 1 : 0
63. Juliš 1 : 1
77. Lafata 1 : 2
87. Lafata 1 : 3
Záznam online reportáže

Nikósie

Postup do jarního play off Evropské ligy už měli jistý, přesto si loučení se skupinou K zpříjemnili. Fotbalisté pražské Sparty porazili na Kypru domácí APOEL Nikósie 3:1, skončili druzí a svůj zisk z působení v soutěži posunuli již na 135 miliónů korun. Domácí se sice ujali vedení, obrat však načal náramnou patičkou mladík Juliš a dvěma góly dokonal střídající kanonýr Lafata. Soupeře pro play off se Sparta dozví v pondělí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Lukáš Juliš (vpravo) a Joao Guilherme z APOELu Nikósie.

Článek
Fotogalerie

Se vším všudy bláznivý začátek. Pražané začali aktivně, hned v 5. minutě ovšem chybovali a Mareček musel jako poslední muž zatáhnout za záchrannou brzdu. Unikající Vander by šel sám na brankáře, faul na červenou kartu ovšem zůstal k překvapení všech nepotrestán. Hrálo se dál a Juliš se na druhé straně dostal do velké šance.

APOEL se však odplaty dočkal hned vzápětí. Zmatený Konaté zpětnou přihrávkou vysunul do sóla Cavenaghi a Argentinec, který přišel z River Plate, jeho hrubku gólovou střelou o tyč ztrestal.

Hosté mohli v bezstarostném utkání brzy srovnat. Dočkal ve 13. minutě po Fataiově akci trefil tyč. Za Konatého hrubku se pak revanšoval Vander, který stejným způsobem vyslal do sóla na vlastního brankáře Juliše. Mladý sparťan byl rychlý, jenže na rozdíl od Argentince těsně minul. A jen o chvilku později se na druhé straně držel za hlavu právě Cavenaghi, který měl na noze svůj druhý gól.

Sparta se v otevřené partii rozehrála, další šance měli Fatai a Juliš. Defenziva Nikósie byla velmi prostupná, jenže Letenští se ne a ne prosadit. Děravá byla i jejich tříčlenná obrana, při tutovce Vandera se zaskvěl Štěch.

Po přestávce šli hosté za vyrovnáním. Konaté ještě tutovku zahodil, v 63. minutě však přišel parádní moment. Frýdkovu přihrávku zužitkoval Juliš z otočky patičkou v krásný gól. Další mohl přidat Konaté, ale brankář Waterman mu radost pokazil.

Když Konaté neuspěl sám, další trefu aspoň nezištně připravil. Střídajícímu Lafatovi stačily jen tři minuty na hřišti, aby strhl vedení na stranu Sparty. Letenský kanonýr dal svůj čtvrtý gól ve skupině Evropské ligy. A spolupráci si ještě jednou zopakovali, Konaté nabil Lafatovi i na jeho druhý gól...

Fotbalová Evropská liga - 6. kola skupiny K:
APOEL Nikósie - Sparta Praha 1:3 (1:0)
Branky: 6. Cavenaghi - 77. a 88. Lafata, 63. Juliš. Rozhodčí: Vad - Albert, Berettyán (všichni Maď.). ŽK. Vander, Efrem - Vácha, Brabec.
APOEL: Waterman - Sérgio, Guilherme, Carlao (35. Vinicius), Alexandru - Artymatas, Štilič, Morais - De Vincenti, Cavenaghi (80. Piatkowski), Vander (61. Efrem). Trenér Kecbaja.
Sparta: Štěch - Brabec, Holek, Costa - Konaté, Vácha (74. Lafata), Dočkal, Mareček, Frýdek - Fatai (46. Matějovský), Juliš (86. Litsingi). Trenér Ščasný.

Reklama

Související témata: