Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Filip Kuba

PRAHA

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. Pro poctivou práci v obraně a zároveň schopnost úspěšně založit ofenzívu byl trenéry vybrán: Filip Kuba.

Foto: www.neutralzonehockey.com

Filip Kuba (vlevo) v dresu Minnesoty Wild.

Článek

Jméno Filipa Kuby zaznamenala česká hokejová veřejnost pořádně až na konci sezóny 2000/01, kdy si takřka neznámého obránce vybral pro mistrovství světa v Německu tehdejší trenér Josef Augusta. A Kuba se mu za důvěru odvděčil skvělými výkony, kterými pomohl k dokonání zlatého hattricku české reprezentace.

Kuba začínal s hokejem v rodné Ostravě, ale v prvním týmu Vítkovic neodehrál ani dvacítku zápasů. V devatenácti odešel po vzoru někdejšího parťáka z vítkovické juniorky Pavla Kubiny do zámoří. V roce 1995 jej draftovala Florida, ale první dva roky jej nechala vláčet po farmách v Carolině a New Havenu.

Debut v NHL si Kuba odbyl až na konci sezóny 1998/99, kdy si po boku zkušeného Róberta Švehly připsal pět startů. Před dalším ročníkem však na něj zbyl post sedmého obránce a vyjma třinácti zápasů v prvním týmu odehrál celý ročník na farmě v Houstonu. Kariéra na slunné Floridě pro něj skončila v březnu 2000, kdy byl vyměněn do Calgary.

Tam s Kubou moc velké plány neměli a zařadili ho na seznam nechráněných hráčů pro rozšiřovací draft. Na ocet nezůstal, vybrala si jej Minnesota. V týmu nováčka NHL si jeho defenzivní schopnosti nemohl vynachválit trenér Jacques Lemaire a Kuba se brzy zařadil mezi stabilní beky mužstva. Loňskou sezónu strávil bez hokeje. Raději zůstal v USA s rodinou a pomáhal manželce, která očekávala narození druhého syna.

Reklama

Související témata: