Hlavní obsah

Vánoční granát, který vás dostane zpět do formy

Blíží se nám Vánoce. Kromě banánů a mandarinek mají lidé tyto svátky ‒ hlavně ti, co už něco pamatují ‒ spojeny také s ananasem. Je to vítaná příležitost, jak vidět tyto plody i z jiného úhlu než jen na plátku nějakého masa v restauraci nejisté cenové skupiny. Ačkoli u nás ananas ještě nemá vybudovanou takovou tradici, neměl by uniknout naší běžecké pozornosti. Má v sobě totiž něco, co nám může pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Ananas může být běžcům velmi prospěšný.

Článek

Ananas, respektive plod ananasovníku chocholatého, je původně doma v Jižní Americe. Odsud si také přivezl i své mírně poupravené jméno. Stačilo jen trocha toho křížení ‒ a extra sladká odrůda, kterou si dnes můžeme koupit jak v syrovém, tak zakonzervovaném stavu, byla na světě. Bystrý selský (či spíše plantážnický) rozum říká, že syrové plody by měly být lidskému zdraví prospěšnější, neboť konzervování některé důležité látky ničí.

Ananas (Pineapple) byla přezdívka amerického granátu Mk 2, hojně používaného během 2. světové války či války ve Vietnamu.

Sazenici ananasovníku může trvat i dva roky, než plod dosáhne své plné velikosti. O to větší radost ale způsobí na nejen vánoční běžecké tabuli. Odhlédneme-li od přeslazených plechovkových variant, obsahuje ananas překvapivě málo cukrů, zato však představuje chutné balení draslíku, hořčíku a vápníku. Z vitamínů převládá C (u čerstvého plodu, vitamín C se teplem při konzervování ničí).

Tip indiánské babičky: Pokud chcete, aby vám koupený ananas dříve dozrál, postavte jej ve spižírně hlavou vzhůru ‒ na jeho listnatou korunu.

Co ale z ananasu dělá naprostou jedničku mezi plody, je enzym bromelin, který hraje významnou úlohu při regeneračních procesech. Bromelin je silně protizánětlivá látka, mírní otoky a bolest, urychluje hojení tkání. A ananas, co se právě bromelinu týče, nemá ve světě ovoce a zeleniny konkurenci. To z něj činí naprosto perfektní „podoběhovou" potravinu. Dříve než se večer po svých závodech či nějakém tom ultra podíváte na dno nejedné piňakolády (rum, ananasová šťáva, kokosový krém), zahryzněte se raději do nějakého čerstvějšího plodu ananasovníku chocholatého. Svému ztrápenému tělu tak prospějete mnohem více.

Další pozitivní účinky ananasu:
• pomáhá při průjmech a střevních příhodách
• ulevuje slinivce
• rozpouští krevní sraženiny

Reklama