Hlavní obsah

Správné jídlo ve správný čas pomůže vašemu běhání

Praha

Běhání je jedním z nejlepších způsobů, jak si zlepšit fyzičku, být fit, shodit kila. Pokud se rozhodnete, že z pobíhání se stane pravidelné běhání na delší vzdálenosti, vaše tělo bude potřebovat správné palivo ve správný čas pro maximální výkon. Pro správný mix není potřeba velké vědy, stačí se držet základních pravidel.

Bez jídla to nepůjde, to je jisté.

Článek

Pokud jste ranní ptáče, není vždy snadné zařadit snídani před tréninkem. Pokud je ale jedním z vašich cílů ztráta váhy, je lepší si naservírovat svačinu až po tréninku. Cvičením na lačno spálíte více tuku, než absolvováním tréninku po požití jídla bohatého na sacharidy.

Pokud je vaším hlavním cílem maximalizovat výkon, je dobrý vše plánovat už před běháním, vyhnete se tak možným těžkostem, kreré se mohou týkat výkonu, tak zažívacích trablů. Jídlo má být užitečné, musí být stravitelné, aby je tělo přijalo a dostatečně využilo pro tréninkový proces. To je celý zázrak, tedy nic nereálného.

Den tréninku
3 - 4 hodiny před běháním (využít jedné možnosti)
Zeleninový salát, maso nebo sýr
Celozrnná rolka se šunkou a banánem
Těstoviny/rýže se zeleninou a libovým masem
1 - 2 hodiny před cvičením
Kousek ovoce - banán, hruška, mango, hroznové víno, pomeranč, sušené ovoce
Méně než jednu hodinu před tréninkem
Sportovní iontový nápoj
Sportovní tyčinka -zkontrolujte štítek a vyberte takovou, kde je mezi 25 - 40 gramy sacharidů a méně než 15 gramů bílkovin

Ať už po tréninku, tak po závodě opět přichází doba jídla, čas na regeneraci a doplnění látek pro svalstvo. Důležité je doplnit stav do jedné hodiny po akci. Dobré je dodat energii, kde bude 15 - 25 gramů proteinu, samozřejmě sacharidy nesmí chybět. Pokud se budete držet těchto základních kroků, jste na dobré cestě navýšit své běžecké výkony.

Příklad svačiny po tréninku
Mísa ovocného salátu s jogurtem
Dva lívance s arašídovým máslem a nízkotučným mlékem
Pečené fazole s celozrnným pečivem

Reklama

Související témata: