Hlavní obsah

Jak naladit mezi půlmaratóny? Vyzkoušejte trénink na čtyři týdny

Všude najdete rady jak trénovat na první půlmaratón, maratón. Ale co když vás čekají závody dva. Jak mezi nimi trénovat, co dělat, aby se běžec zbavil únavy, neztratil formu, nepřišel ke zranění a byl na další start, který je za čtyři týdny, připraven? Chce to jen trochu plánování, aby vás fyzická zdatnost nezradila na startu.

Foto: RunCzech

Konec čekání. Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem startuje.

Článek

Jít každý týden závod, není ideální. Člověk nestačí zregenerovat, nabrat síly, snadněji může dojít ke zranění. Pokud to je možné, naplánujte si měsíc pauzu mezi dvěma závody.

Po skončení prvního závodu si užijte hodiny opojení, pak začněte hned s přípravou na další boj. Důležité je pít, jíst, doplnit do těla bílkoviny, sacharidy. Další na řadu přichází regenerace, ledování, komprese a návrat k pozvolnému běhání.

Běžci bývají tvrdohlaví, často jdou přes bolest, což nemusí být, když je tělo unavené, ideální. Jednou z menších nepříjemností je pověšení běžeckých bot na pár dní na hřebík. Zkuste procházky, jiný sport, který vás nebude zatěžovat, kde budete relaxovat. Třeba plavání, masáže, vířivku.

Jak může vypadat váš čas do dalšího závodu?

• První týden: pondělí - třicet minut chůze, úterý - 4 - 7 kilometrů běhu, středa - přestávka nebo fitko, čtvrtek - 6 - 9 kilometrů běhu, pátek - 4 - 7 kilometrů běhu, víkend - volno.

• Druhý týden: pondělí - 30 minut chůze, úterý 6 - 9 kilometrů běhu, středa - posilovna nebo volno, čtvrtek - 7 - 11 kilometrů běhu, pátek 4 - 7 kilometrů běhu, sobota - volno, neděle - 7 - 11 kilometrů běhu.

• Třetí týden: pondělí - volno, úterý - 12 - 15 kilometrů běhu, středa - přestávka nebo fitko, čtvrtek - 8 - 12 kilometrů běhu, pátek 6 - 8 kilometrů bhu, sobota 4 - 6 kilometrů běhu, neděle - volno.

• Čtvrtý týden: pondělí - 8 - 11 kilometrů běhu, úterý - volno, středa - 5 - 7 kilometrů běhu, čtvrtek - 4 kilometry běhu, pátek - volno, sobota - výklus 3 kilometry, neděle - konečně závod.

Týden před závodem už žádné experimenty, běhejte si v klidu, žádné trhání rekordů. Pokud byste se v tomto období zbytečně kousli, můžete rozhodit celý trénink a zadělat si na problémy, a to byste v neděli určitě nechtěli. Důležité je být na závod odpočatý, zregenerovaný. A to ne pouze fyzicky. Také se zaměřte také na jídelníček a pitný režim.

Reklama