Hlavní obsah

Šéf skokanů Jandu nenutí vyrazit na mamuta

PRAHA

Kulisy pro další představení hvězd z můstků jsou připraveny. Světový šampionát v letech v rakouském Kulmu zkusí i Jakub Janda, spoluvítěz nedávného Turné. Po čtvrtečních zkušebních pokusech na mamutím můstku se ale možná rozhodne, že vrcholnou akci ve specifické disciplíně vynechá.

Článek

"Chce to zkusit, pak se uvidí," pravil včera šéf skokanského úseku Leoš Škoda. Janda se po neděli vrátil na místo činu do Bischofshofenu, kde v pátek s Ahonenem triumfoval v prestižní sérii na německých a rakouských můstcích.

"Zkouší tam tvrdší lyže," podotkl Škoda. Páry "skoček" pro závody na menších můstcích by na lety byly příliš ohebné.

Minule se mu nevedlo

Poslední zastávka na mamutím můstku Jandovi nevyšla. Zmohla jej únava na konci sezóny a předčasně se poroučel z boje na největším světovém můstku v Planici, kde se v závodě nedostal přes 200 m. "Docela mě to tam vycvičilo. Buď to půjde, nebo ne. Podle toho se zařídím," řekl už těsně po Turné. V Kulmu je o něco menší můstek, i na něm se ale létá přes 200 metrů. "Rozhodne sám, on je tím, kdo stojí nahoře," nechal se slyšet trenér reprezentace Vasja Bajc, že hlavní slovo bude mít jeho svěřenec.

Lety bývaly v minulosti úspěšnou disciplínou pro české barvy. Titul světového šampióna, který získal Jaroslav Sakala ve čtyřiadevadesátém v Planici, byl na dlouhé roky posledním úspěchem skokanů od nás. Před ním byl mistrem světa i Karel Kodejška v roce 1975, shodou okolností právě v Kulmu.

Sponzoři jsou jedna věc, výkonnost druhá

Tam se hodlá prezentovat i rakouský sponzor OMV, jenž pomohl ke vzestupu odepisovaných českých skokanů. Bude české eso u toho, když dodavatel peněz projeví zájem? "Sponzoři jsou jedna věc, výkonnost druhá. Je vhodné nechat si rozhodit formu?" přemítal Škoda a nechtěl odhadovat, k jakému rozhodnutí se skokan přikloní.

"Lety jsou každý rok, olympiáda jednou za čtyři léta. Kuba je připraven zúčastnit se propagačních akcí, ale každý rozumný sponzor pochopí, když se rozhodne, že do závodu nepůjde," připomínal šéf skokanů hlavní vrchol báječně rozjeté zimy. Přes dráždivou vyhlídku dalšího úspěchu nehodlal Jandu nikterak do závodění nutit. V čem vidí největší zádrhel? "Dobrý skokan přechod zvládne, jediným problémem můžou být lyže."

Řídit nebude

Janda se dnes v Kulmu ve společnosti rakouského pilota Stohla propagačně sveze coby spolujezdec s WRC speciálem Peugeot 206, s nímž jinak i v MS bojuje český jezdec Štěpán Vojtěch. "Ne, řídit Kuba nebude, s takovým autem to není jednoduché," pousmál se Škoda, ač Janda v minulosti dával najevo touhu jet s opravdu rychlým vozem.

Kdo by případně doplnil českou nominaci, kdyby Janda odmítal vyrazit na mamuta? "Nikdo," uvedl Škoda. Do boje by šlo jen trio Matura, Hájek, Sedlák, ač je po páteční a sobotní soutěži jednotlivců na programu i klání čtyřčlenných týmů.

Reklama

Související témata: