Hlavní obsah

Na Jandův let se přijede podívat i Muhammad Ali

KULM

Loučení Andrease Goldbergra s kariérou při světovém šampionátu v letech na lyžích v rakouském Kulmu doprovodí i další hvězdy sportovního nebe. Při sobotní show "Magické momenty sportu" se představí pilot F1 Niki Lauda, motocyklista Giacomo Agostini, atlet Bob Beamon, plavec Mark Spitz, fotbalista Lothar Matthäus a dorazit by měl také nejslavnější boxer všech dob Muhammad Ali.

Článek

Goldberger opouští po patnácti letech vrcholné soutěže, a i když už od léta neskáče, chce se rozloučit na domácí půdě právě při mistrovství světa v letech.

Že ale i ve třiatřiceti letech umí, dokázal rakouský skokan ve středu při tréninku na páteční slavnostní rozlučku, kdy se má s kamerou na přilbě naposledy v kariéře snést z můstku. Goldberger při tréninku ulétl na značku 215,5 metru, a překonal tak o metr a půl tři roky staré maximum můstku Němce Hannawalda.

"Škoda, že Andy odchází. Byl to velký závodník a navíc skvělý chlapík. Takový komik můstku, byla s ním ohromná legrace," zavzpomínala ve středu na Goldbergra největší z českých nadějí Jakub Janda.

Janda patří vedle spoluvítěze z Turné čtyř můstků Janne Ahonena z Finska k favoritům, z dalších startujících tipují odborníci Němce Uhrmanna, Švýcara Küttela nebo Nory Bystöla, obhájce Ljökelsöye a Romörena.

O tom, kdo si odnese zlato z mamutího můstku v Kulmu se bude rozhodovat od pátku, kdy skokany čekají první dvě kola závodu jednotlivců (od 13:45), další dva skoky budou následovat v sobotu. V neděli je pak na programu soutěž týmů. Kdo postoupí do pátečního závodu, rozhodne čtvrteční kvalifikace (14:30). Přímý přenos závodů vysílají rakouská ORF, německá RTL, ze záznamu Eurosport.

Reklama