Hlavní obsah

Čeští házenkáři rozstříleli v kvalifikaci MS Kypr 42:22

ZUBŘÍ

Čeští házenkáři deklasovali v třetím utkání kvalifikace mistrovství světa Kypr 42:22 a vrátili se do čela své skupiny. Soupeř z ostrova ve Středozemním moři, který byl dnes v Zubří veden jako domácí tým, nabral už do přestávky gólovou devítigólovou ztrátu a v druhé půli zcela odpadl. Odveta se hraje na stejném místě v neděli od 14:50.

Článek

Zdržovací taktice Kypřanů vyšli Češi v ústrety obranným systémem 0-6. Soupeř dlouho držel míč a snáz hledal prostor ke střelbě. Nedůrazný, až laxní přístup se favoritovi nevyplácel: po sedmnácti minutách vedl pouze 8:7.

Až po čtvrthodině Pauzův celek přešel k agresivnějšímu stylu 2-4 a proti vytažené obraně byl soupeř rázem bezmocný. V útoku rychle ztrácel míč, zatímco Češi zrychlili přechod do ofenzivy a především z křídelních prostorů zvyšovali náskok. K Filipovi s Nocarem se na konci první půle přidal i zuberský odchovanec Řezníček, který z pravé spojky vyhnal náskok českých barev až na devět branek.

I když národní tým po přestávce výrazně prostřídal sestavu, brankostroj se nezastavil. Outsider deset minut vydržel se silami, ale pak mu došel dech a soupeř ho zasypal přívalem devíti branek za sebou. Kypřané naopak deset minut nevstřelil gól, i vinou výškové převahy protivníka se přes postavenou obranu nebyli schopni vůbec dostat k zakončení. Krizový pro ně byl úsek mezi 42. a 52. minutou, kdy soupeř utekl z 27:19 na 36:19. Češi v utěšeném tempu upravili náskok až na celkových dvacet gólů.

"Rozdíl mezi českou a kyperskou házenou je veliký. Máme mladý a nezkušený tým, chybějí nám profesionální hráči, a protože v zemi hraje jen dvacet klubů, nemáme kde získat zkušenosti. Jsme si jisti, že Češi vyhrají skupinu a postoupí dál," řekl novinářům trenér Loizos Chrysostumu.

Český kouč Pavel Pauza byl spokojen s výsledkem. "Konečný rozdíl se nerodil lehce. Nebyli jsme dostatečně důrazní, ale po změně obrany i zvýšení důrazu jsme získali rozhodující náskok. Soupeř pak rezignoval," uvedl Pauza.

Česká strana před utkáním nevěděla, co od kyperského výběru čekat, o soupeři neměla téměř žádné informace. "Makedonci nám slíbené videozáznamy z jejich vzájemných zápasů nedodali, takže jsme se snažili soustředit na náš vlastní výkon a přehrát soupeře kvalitou," dodal Pauza.

Kypr - Česká republika 22:42 (11:20)
Nejvíce branek: Mavromatis 4/4, Pelagias a Pataisias po 3 - Sobol 6, Filip 5, Jícha, Kubeš, Nocar, Házl a Řezníček po 4, T. Heinz 3. Rozhodčí: Bašev, Dobrev (oba Bulh.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 0. Vyloučení: 4:7. Diváci: 1100.
Tabulka:
1. ČR3300103:676
1. Makedonie321095:735
3. Estonsko301275:911
4. Kypr300365:1070

Reklama

Související témata: