Hlavní obsah

Kvitová nedodala ani bod, na turnaje vyrazí sama

Marek Burkert (Kluž)Sport.czPrávo

Poprvé za svoji fedcupovou kariéru prohrála Petra Kvitová oba víkendové zápasy. Ani oblíbená soutěž neprobudila v nejlepší české tenistce vítězné instinkty. Cesta z výsledkové krize, do níž devátá hráčka planety zabředla, bude ještě chvíli trvat. A nový kouč zatím na obzoru není.

Foto: Lebeda Pavel / sportovní Česká, ČTK

Petra Kvitová v utkání 1. kola Fed Cupu v Kluži.

Článek

Od loňského finále Fed Cupu proti Rusku v Praze odehrála Kvitová pouze dva kompletní zápasy na Australian Open, a když ztroskotala už ve druhém kole, sáhla k radikálnímu řešení a po sedmi letech se rozešla s trenérem Davidem Kotyzou. Dva týdny pak trénovala se sparingpartnery a věřila, že v Rumunsku pookřeje.

Záblesky svého mimořádného talentu sice předvedla, ale do české šatny nepřinesla bod ani v sobotu z duelu s Niculescuovou, ani v neděli ze zápasu s Halepovou. „Mám na víc," povzdechla si dvojnásobná wimbledonská šampiónka. V úvodní den bylo znát, že není ve své kůži. „Petře nešly nohy. Když zahrála dobrou výměnu, tak potom zkazila lehký balón," všímal si kapitán Petr Pála. Na unikátní čopovaný forhend Niculescuové nenašla Kvitová protizbraň a z bekhendu rozdávala osmadvacetiletá Rumunka slušné rány.

Občas se zdálo, že Kvitová na kurtu působí až apaticky, jako by se ani o výsledek nechtěla porvat. Povzbuzovala se jen minimálně, po většinu utkání měla utrápený výraz. „V sobě s nervy bojuju, a tak se snažím trochu uvolnit, a možná proto to vypadá, jak to vypadá," řekla pětadvacetiletá hráčka, jejíž bilance ve fedcupových dvouhrách se v Kluži zhoršila na (i tak stále impozantních) 26:9. „Teď mi ale připadá, že Kvitová není dost fit, aby hrála takové zápasy," prohlásila rumunská tenisová legenda Ilie Nastase.

Plamínek bojovnosti v sobě má ale Kvitová neustále. V neděli si sama řekla o to, aby mohla nastoupit. „Měla jsem pocit, že styl Halepové mi bude sedět víc." V souboji jedniček předvedla světové údery, jenže i řadu chyb, které ji stály výhru.

Na Střední východ bez trenéra

Absenci kouče prý ale v Rumunsku necítila. „Byla jsme docela ready, těch čtrnáct dnů jsem trénovala dobře, jen v sobotu to nebylo moc vidět," uznala aspoň.

Teď se chystá na turnaje do Dubaje a do Dauhá. Na výběr nového kouče nehodlá nijak spěchat. „Musím si dát čas a trošku popřemýšlet, je asi dobré zajet si na turnaj sama. Nechtěla bych ani zmiňovat nějaké datum. Až to ucítím, tak to ucítím," řekla Kvitová, kterou na dálku podporuje přítel Radek Meidl, hokejista Třince.

„Tím, že jsem povahově taková, jaká jsem, tak potřebuju člověka, který mi sedne i lidsky, a v tom jsem asi trochu vybíravá, bohužel. Zároveň by to měl být dobrý trenér, takže to není lehké. Teď ale hlavně potřebuju odehrát nějaké pořádné zápasy. V Dubaji se to snad konečně podaří," popřála si Kvitová.

Reklama

Související témata: