Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková odjela ladit olympijskou formu

PRAHA

Česká rychlobruslařská naděje pro olympijské hry Martina Sáblíková bude ladit formu na turínské soutěže v italském Collalbu. Společně s trenérem Petrem Novákem tam ve středu odjela jako čtvrtá žena víceboje z víkendového mistrovství Evropy v norském Hamaru. Na šampionátu Sáblíková vyhrála závod na pět kilometrů a na tříkilometrové trati skončila třetí.

Článek

Italské Collalbo považuje Novák za druhý domov českých rychlobruslařů. "Na tamní dráze jsme ladili formu těsně před mistrovstvím Evropy," řekl trenér. V Itálii se Sáblíková setká se zbytkem české rychlobruslařské skupiny, kterou tvoří Andrea Jirků, Zdeněk Haselberger, Pavel Kulma a Milan Sáblík. Ti během šampionátu v Norsku nadále v Itálii trénovali.

V hostitelské zemi únorových her bude Sáblíková ladit formu na vrchol sezóny do pondělka. Na vydařeném mistrovství Evropy podle slov svého kouče startovala z plného tréninku. "Za psychicky velmi důležité považuji to, že se Martina v Hamaru přesvědčila, že dokáže porážet na dlouhých tratích i své největší soupeřky, jakými jsou Němka Pechsteinová a Nizozemka Groenewoldová," vyzdvihl Novák.

Zahraniční ovály musí Sáblíková vyhledávat, neboť doma odpovídající podmínky k přípravě nemá. "Můžeme trénovat pouze na zimních stadiónech, což neodpovídá zaměření rychlobruslení. Do Collalba jezdíme už přes deset let a víme přesně, čím můžeme ještě přípravu kromě rychlobruslení doplňovat," uvedl Novák.

Reklama