Hlavní obsah

Podle Jiráska neměli Češi na OH nikdy tolik hvězd

PRAHA

Se ziskem tří cenných kovů by po nadcházející zimní olympiádě v Turíně byl spokojený Milan Jirásek. Předseda Českého olympijské výboru po čtvrtečním schválení olympijské nominace upozornil, že výprava bude rekordní nejen kvantitou, ale i počtem olympijských nadějí. "Mimo hokejistů, Katky Neumannové a Jakuba Jandy můžou překvapit i další," řekl Milan Jirásek.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek (vpravo) hlasuje při schvalování olympijské nominace.

Článek
Fotogalerie

Do Itálie míří rekordní výprava. Ještě nikdy tolik českých sportovců na olympiádě nebojovalo o medaile. "Je rekordní nejen do kvantity, ale i do kvality. Ještě nikdy jsme neměli v ohni tolik želízek. Portfolio rizika máme rozvržené do řady sportů a disciplin. Hvězd v týmu nikdy nebylo tolik, jako máme teď," má velké naděje Milan Jirásek.

Velké naděje často přinášejí i velká zklamání. Z nenaplnění předpokladů předseda ČOV strach nemá. "Mám spíš obavu o veřejnost. I když uděláme v Itálii skvělý výsledek a získáme několik medailí, aby to lidi nebrali jako zklamání. Protože očekávání jsou velká. V minulosti jsme před olympiádou nikdy nebyli vyzbrojeni hvězdami tak, jako jsme teď."

Kolik získají čeští reprezentanti medailí na ZOH v Turíně?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

A když se přeci jen nepodaří naděje naplnit? "Bylo by mi to líto. Ale co je doma, to se počítá. Aktuálně máme výsledky ve Světovém poháru, z vysoké výkonnosti se musí vyjít. Ta není zadarmo," upozornil Jirásek na dobrou formu českých zástupců. "Sportovci už mají mrazení v zádech, když cítí vysoké očekávání," dodal bývalý lyžař.

Milan Jirásek má představu, s jakým výsledkem by byl po návratu šťastný. "Byl bych velice spokojený, kdybychom měli tři medaile." Na otázku, koho osobně považuje za žhavé aspiranty na medaili, má jasno. "Ta jména znáte taky. Hokejisti, Janda, Neumannová. Dál může udělat medaili Nikola Sudová, něco můžeme získat v rychlobruslení a nesmíme opomenout biatlon," pustil se Jirásek do výčtu nadějí pro Turín. Zatím nejúspěšnější hry byly ty v Grenoblu v roce 1968, z nichž českoslovenští olympionici přivezli jedno zlato, dvě stříbra a bronz.

Rygl dodal prohlášení, že pojede štafetu

Schválení nominace proběhlo plénem bez problémů, vše bez potíží ale nebylo při předchozím vybírání jmen. "Měli jsme trošku dilema se sdruženáři. Pokud by Láďa Rygl nejel štafetu kvůli zdravotnímu stavu, tak by šance na slušné umístění nebyla vůbec. Ale nechci ostatní podceňovat. Máme ale jeho prohlášení, že nedojde ke stejné situaci jako na minulé olympiádě a týmovou štafetu pojede," vysvětlil Milan Jirásek.

V nominaci není výrazné překvapení, všichni si účast vysloužili svými výkony. "Překvapilo mě, že máme v nominaci dvě rychlobruslařky. To bych před čtyřmi lety vůbec nečekal. Ale třeba na další olympiádu postavíme i curlingový tým, kdo ví? Zase budeme mít větší výpravu," tipl si budoucnost předseda.

Olympijské hry jsou výjimečnou událostí, ukázat se na nich (zvláště před volbami) hodlají i vrcholní čeští politici. "Chybět nebude prezident Václav Klaus a předseda vlády Jiří Paroubek. Dorazit by měl i ministr obrany Karel Kühnl a ministryně školství Petr Buzková," upřesnil výčet zástupců politiků v Turíně předseda ČOV.

Jako hastroši reprezentanti nebudou

Představena byla i kolekce oblečení, ve kterém budou čeští reprezentanti v Turíně vystupovat. "Nejsem na to takový expert, ale měli jsme požadavek, aby se v oblečení odrážely naše národní barvy. Dneska to už ale nejsou jenom naše národní barvy, podobnou kombinaci mají i jiné země. Výsledek je ale dobrý, bude to důstojná reprezentace. Osobně jako lyžaři mi tam chybí něco jako péřová bunda. Důležitější ale bude, aby se oblečení líbilo sportovcům. Oni se v tom potřebují cítit dobře, sebevědomě. Ne jako hastroši," okomentoval výstroj reprezentace předseda ČOV Milan Jirásek.

Olympijské hry startují už za necelý měsíc, 10. února. O šestnáct dní později bude jasné, zda se české výpravě podaří vysoká očekávání naplnit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články