Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Martina Sáblíková

Manfred StrnadSport.cz

Svět dlouhých nožů zkoprněl v šoku. Martina Sáblíková získala uprostřed ledna na mistrovství Evropy zlato na 5 km, bronz na 3 km a čtvrté místo ve víceboji. Osmnáctiletá juniorka ze Žďáru nad Sázavou obrátila během několika měsíců tohle sportovní odvětví vzhůru nohama. Patří k největším českým medailovým nadějím pro olympijský Turín.

Článek

Kde se vzala štíhlá osmnáctiletá juniorka schopná porazit olympijskou vítězku Claudii Pechsteinovou? Talent Martiny Sáblíkové objevil trenér Petr Novák. Dvanáctiletá žákyně se věnovala především basketbalu. Novák získal tip a jednou se na její zápas přijel podívat do haly ve Ždáru nad Sázavou. Udivila ho pohybem po hřišti, obrovskou vitalitou a fyzickou kondicí. Sáblíková jeho odhad nezklamala. Navzdory mládí vydrží mimořádné fyzické vypětí. Z českých sportovkyň je schopná snášet tak tvrdý trénink snad už pouze Kateřina Neumannová.

Právě dokonale propracovaná fyzická příprava stojí za úspěchy Sáblíkové. Když soupeřky pilují techniku na umělých oválech, Sáblíková běhá, posiluje, šlape do pedálů a sleduje předpověď počasí. Kdy zamrznou rybníky? Trénink na běžných zimních stadiónech je improvizací. Občas vyjede na soustředění. Když vyjdou finance. Pronájem specializovaných rychlobruslařských drah není levný.

Martina Sáblíková je v rychlobruslení stejné zjevení, jako kdyby se na alpských sjezdovkách prosadili na stupně vítězů borci z Kuby. Trenér Novák si už v úvodu sezóny pochvaloval, že jeho svěřenkyně dosahuje časů na úrovni nejlepších nizozemských hvězd. V létě vytvořila Sáblíková juniorský světový rekord na 3 km časem 4:07,23 min. V prosinci přidala další "svěťák" na 5 km, když se stopky zastavily na hodnotě 7:01,56 min.

Čím delší, tím lepší

Společné snažení Sáblíkové a Nováka zatím vyvrcholilo v polovině ledna při ME, kdy Martina porazila na 5 000 metrů olympijskou vítězku Claudii Pechsteinovou z Německa. Statistka dalších umístění jednoznačně prozrazuje, jaké jsou silné i slabší "parkety" Sáblíkové. Na 3000 m skončila třetí, na 1500 m jedenáctá, ve sprintu na 500 m šestnáctá. Čím delší trať, tím větší šance. Poněkud překvapivě, vždyť je české rychlobruslařce teprve osmnáct. Největší soupeřka Pechsteinová už oslavila zkušených třiatřicet.

"Měla jsem nervy až do konce závodu, neboť obě největší favoritky Pechsteinová a Groenewoldová startovaly v poslední rozjížďce. Dlouho jsem nechtěla věřit tomu, když jsem na tabuli viděla, že jsem je obě porazila," vzpomínala Sáblíková. "Ale proč ne! Když chceme olympijskou medaili, musíme porážet každého," glosoval trenér Novák. S výkonem Sáblíkové na mistrovství Evropy byl stoprocentně spokojený. "Odvedla dokonale svou práci a jen potvrdila možnosti a kvality. Na dlouhých tratích nemá slabinu, ovšem výrazné zlepšení prokázala i ve sprinterských disciplínách. Čtvrté místo ve čtyřboji je vynikajícím výsledkem," řekl trenér.

Kousek od cíle

"Nechtěla bych, aby se mi něco před olympiádou přihodilo. Jsem totiž kousek od svého prvního cíle, účasti na olympiádě," řekla po mistrovství Evropy Sáblíková. "V Aténách nějaká sprinterka na 200 metrů vycházela ze sprchy, uklouzla a zlomila si kotník. Když jdu do sprchy, myslím na to a dávám si pozor. Protože mám opravdu strach, že by se něco mohlo stát," uvědomuje si rostoucí předolympijskou nervozitu mladá rychlobruslařka."

Největší sportovní hvězdou Žďáru nad Sázavou je stále ještě mistr světa z lyžařského maratonu na 50 km z roku 2003 Martin Koukal. Zůstane jí i po olympiádě v Turínu? Hodně bude záležet na tom, jak se Martina Sáblíková vypořádá s rolí olympijské novicky.

Reklama