Hlavní obsah

Olomouc - Plzeň 0:1Plzni pomohl v Olomouci ke třem bodům domácí stoper Radakovič

MinutaMin. Tým Hráč Akce
48. Hořava 0 : 1
Záznam online reportáže

Petr MarekSport.czPrávo

Plzeň, ač lídr tabulky, na Hané v 19. kole fotbalové Synot ligy nepřesvědčila. „Pomohl“ jí však srbský stoper Radakovič, který zavinil gól a ještě se nechal zbytečně vyloučit. Viktoria tak minimálně do neděle zvýšila náskok před Spartou na šest bodů. Olomouc naopak znovu ztratila a zůstává na předposlední příčce.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Petr Ševčík z Olomouce (vlevo) a Tomáš Hořava z Plzně.

Článek

Plzeňští se z gólu radovali už v desáté minutě. Ale předčasně. Neplatil. Už před Ďurišovou trefou asistent sudího signalizoval, že míč opustil hrací plochu.

Hanáci, kteří překvapivě nastoupili s několika mladíky na úkor ostřílených harcovníků, se favorita nezalekli. Vycházeli sice ze zajištěné obrany, ale zároveň hodně běhali, míče dávali rychle od nohou a vytvářeli si i šance. Ve 13. minutě zahrával Falta roh, perfektně našel Radakoviče, ale ten ve vyložené pozici promáchl a Plzeňští si oddechli. O tři minuty později pálil z 20 metrů těsně vedle Falta. Další možnost domácích přišla v 18. minutě po chybě Kozáčika, který „našel" Housku. Gólman Plzně však kiks napravil, když si nebezpečný centr olomouckého záložníka ze vzduchu stáhl.

Na olomouckých hráčích, byť bojovali jako o život, však chvílemi byla vidět nervozita a z té pramenily chyby. Nejprve Štěrba v 21. minutě ještě v poslední chvíli zablokoval bombu Koláře z osmi metrů, v 25. minutě už ale Hála nestíhal unikajícího Kovaříka, v šestnáctce ho fauloval a sudí správně nařídil penaltu. Míč si na značku pokutového kopu postavil plzeňský kapitán Kolář, poslal ho k levé tyči a gólman Buchta, jenž jeho úmysl vystihl, se rázem stal domácím hrdinou. Udeřit však mohlo i za další dvě minuty, Po bleskové kombinaci pronikli hosté do pokutového území, Limberský ale zblízka bránu netrefil. Velkou šanci měl v závěru první půle i Ďuriš poté, co se probil přes Radakoviče, Buchta ho však vychytal a tak se do kabin odcházelo za bezbrankového stavu.

Hála ven nemusel

Po přestávce začali lépe hosté. Radakovič ve 48. minutě udělal obrovskou chybu, k míči se dostal Petržela, zprava odcentroval a Hořava pohodlně dostal svůj tým do vedení. Od té doby Plzeň hru kontrolovala. Sigma sice dál dřela, ale do šancí se nedostávala a hosté hráli jen to, co potřebovali. Navíc domácí citelně v 66. minutě oslabil Radakovič, když musel po druhé žluté kartě předčasně pod sprchy. To rozlítilo natolik obránce Hálu, že do arbitra strčil a uviděl rovněž druhou žlutou kartu. K všeobecnému překvapení však ven nemusel, neboť sudí Lerch ji nepochopitelně připsal Vepřekovi.

Sigma se ale ani poté nevzdala. Kouč Jílek na hřiště poslal útočníky Chorého a Ordoše a v 80. minutě se mu to málem vyplatilo. Ordoš však z malého vápna přestřelil. Domácí dál tlačili a obrana Plzně odolávala jen s obrovským vypětím. Nikdo z Hanáků na ni však nevyzrál a tak se Plzeň nakonec přece jen radovala z vítězství.

19. kolo fotbalové Synot ligy:
Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)
Branka: 48. Hořava. Rozhodčí: Lerch - Paták, Fišer. ŽK: Hála, Radakovič, Ševčík, Vepřek - Limberský, Kovařík, Kozáčik. ČK: 66. Radakovič. Diváci: 5176.
Olomouc: Buchta - Hála, Štěrba, Radakovič, Vepřek - Navrátil (78. Ordoš), Ševčík, Šindelář (62. Plšek), Houska (71. Chorý), Falta - Petr. Trenér: Jílek.
Plzeň: Kozáčik - Matějů, Hejda, Baránek (46. Hubník), Limberský - Petržela (72. Kopic), Hořava, Hrošovský, Kolář (81. Holenda), Kovařík - Ďuriš. Trenér: Krejčí.

Reklama

Související témata: