Hlavní obsah

Vítkovice - Liberec 5:6Liberec otočil díky Vampolově hattricku utkání ve Vítkovicích

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Kucsera 1 : 0
16. Szturc 2 : 0
28. Vandas 3 : 0
29. Valský 3 : 1
30. Ordoš 3 : 2
47. Bakoš 3 : 3
48. Němec 4 : 3
53. Vampola 4 : 4
53. Kolouch 5 : 4
57. Vampola 5 : 5
59. Vampola 5 : 6
Záznam online reportáže

Ostrava

Hokejisté Liberce potvrdili své výsadní postavení v extralize vítězstvím 6:5 ve Vítkovicích v předposledním kole základní části. Lídr soutěže celé utkání jen dotahoval vedení Ostravanů, ale díky hattricku výtečně hrajícího Petra Vampoly v závěrečné desetiminutovce domácím sebral šanci na předkolo play off. Vítkovice v divokém závěru nedaly během dvou minut Vandasem a Oleszem dokonce dvě trestná střílení a i počtvrté v sezóně Bílým Tygrům podlehly.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Liberečtí se radují z vítězství po skončení zápasu s Vítkovicemi.

Článek

Liberec se po překonání rekordní bodové mety ve Vítkovicích nepředstavil v úplném složení a bez důležitých článků sestavy Radivojeviče, Ševce a Výtiska v první části s nabuzeným soupeřem rychle ztratil kontakt.

Domácí dokonale ztrestali dvě díry v liberecké obraně. Havlín otevřel v šesté minutě cestu před Lašáka Kucserovi, který zápěstím namířil přesně pod vyrážečku. Mnohem horší chybu hosté zplodili v 16. minutě; středem kluziště jim Vítkovice prchly dokonce ve dvou a Szturc po zpětné přihrávce Burgera nedal Lašákovi, který se do sestavy vrátil po zranění, šanci.

Hra Severočechů zprvu postrádala obvyklou jiskru a přímočarost. I tak měl v 18. minutě stoprocentní příležitost Vlach, kterou mu ale zlikvidoval Bartošák. Liberec probral až třetí úder. Čerešňák v 28. minutě prostřelil z kruhu Lašáka, který u sudích marně reklamoval domácí faul na brankovišti.

Hosté kontrovali o 57 sekund později Valským, který po buly z úhlu zaskočil Bartošáka trefou na přední tyčku. A přesně v polovině utkání snížil na rozdíl gólu Ordoš, jehož nevinně vyhlížející příklep smolně usměrnil do vlastní branky Klok. Birner měl v 35. minutě na hokejce vyrovnání, ovšem po jeho sólu za Bartošákem zazvonila tyč.

Výtečný Vampola hattrickem rozhodl

Třígólový náskok Vítkovic vynuloval až Bakoš, který ve 47. minutě těžil z nezájmu domácí obrany a po Vampolově pasu ošálil Bartošáka povedenou kličkou. Domácí však nemohli zareagovat lépe a už o 86 sekund nato jim náskok vrátil přesnou ranou z kruhu rovněž špatně obsazený Němec. S chutí hrající Vampola ze skrumáže v 53. minutě znovu srovnal, ale historie se opakovala a na jeho trefu bleskově odpověděl Kolouch, který o 49 sekund poté díky šťastnému odrazu dotlačil puk za Lašáka.

Liberec však v závěru dokazoval svoji sílu. Při Philippově vyloučení zariskoval už čtyři minuty před koncem s power play a Vampola při hře šest na čtyři opět vyrovnal. V infarktovém závěru mohly Vítkovice zase strhnout vedení na svou stranu, ale Vandas neproměnil v 58. minutě trestné střílení po Mojžíšově faulu.

Neuvěřitelný závěr vygradoval skvěle hrající Vampola, který po samostatné akci prostřelil Bartošáka pošesté a poprvé v utkání dostal Liberec do vedení. Olesz mohl domácím zajistit alespoň prodloužení, ale 32 sekund před koncem za úmyslné posunutí branky nedal druhé trestné střílení.

51. kolo hokejové extraligy:
HC Vítkovice Steel - Bílí Tygři Liberec 5:6 (2:0, 1:2, 2:4)
Branky a nahrávky: 6. Kucsera (Kolouch, Vandas), 16. Szturc (Burger, E. Němec), 28. Vandas (Čerešňák, Kolouch), 48. E. Němec (Burger, Szturc), 53. Kolouch (Hovorka, Vandas) - 29. Valský (P. Jelínek), 30. Ordoš (Bulíř, Plutnar), 47. Bakoš (Vampola), 53. Vampola, 57. Vampola (Mojžíš, Řepík), 59. Vampola (Krenželok, Plutnar). Rozhodčí: Hradil, Polák - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:4, navíc Bartošák (Vítkovice) 10 minut. Využití: 0:1. Diváci: 7202.
Vítkovice: Bartošák - Čerešňák, Kovář, Štencel, Philipp, Sloboda, Klok - Olesz, M. Hlinka, P. Kafka - Vandas, Kolouch, Kucsera - P. Zdráhal, Balán, Hovorka - Szturc, Burger, E. Němec. Trenéři: Svozil a Petr.
Liberec: Lašák - Šimek, Vitásek, Plutnar, Derner, Havlín, Mojžíš - Řepík, Vampola, Birner - Bakoš, Bulíř, Ordoš - Valský, P. Jelínek, Krenželok - Zachar, J. Vlach, Plodek. Trenéři: Pešán a V. Čermák.

Reklama

Související témata: