Hlavní obsah

Košťál o startu Nedvěda na MS: Věřím, že bude klíčovou postavou

PRAHA

Za sto dvacet devět dnů začne v Německu mistrovství světa ve fotbale. Soupeři českého týmu jsou jasní, ubytování zajištěné, jedna velká otázka však zůstává: bude v konečné nominaci i jedna z největších hvězd tuzemského fotbalu Pavel Nedvěd? Je nanejvýš nepravděpodobné, že by trenér národního mužstva Karel Brückner záložníka Juventusu Turín do Německa nenominoval.

Článek

Snad jen vážné zranění by mohlo třiatřicetiletého záložníka o start na šampionátu připravit. Vždyť i sám Pavel Nedvěd se netají tím, že start na MS by pro něj byl vrcholem kariéry. "Člověk by si něco takového neměl nechat ujít. Ale sezóna je náročná. Třeba na mistrovství může jet úplně jiné mužstvo vlivem zranění," prohlásil po úspěšné baráži. V nedávném rozhovoru pro Fotbal.cz pak znovu zopakoval: "Mistrovství je ještě daleko. Nikdo neví, jestli do Německa pojede."

Měl by Nedvěd hrát na mistrovství světa?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Manažer reprezentace Vlastimil Koštál nepochybuje, že součástí české výpravy bude i hvězda Juventusu Turín. "Všichni věříme, že pokud se Pavel Nedvěd nezraní, bude klíčovou postavou šampionátu," podotkl Košťál. Společně s asistentem trenéra Beránkem poukázal na fakt, že s Nedvědem byl tým v baráži mnohem silnější.

"S Pavlem komunikuje trenér Brückner. Ale lze předpokládat, že když šel do barážové bitvy a nesl kůži na trh, v Německu chybět nebude," přemítá Miroslav Beránek.

Další stěhování tým nechce

Košťál upřesnil, že tým se do dějiště šampionátu přesune 7. června. Dočasný domov najde během základní skupiny v komplexu Lindner Hotel & Sporting Club Wiesensee nedaleko Westerburgu. V případě postupu do čtvrtfinále by se však útočištěm všech úspěšných týmů měly stát hotely, které vybere FIFA. Případná změna prostředí by se však českému týmu nezamlouvala. "Nechceme jít do dalšího stěhování. Je to otázka mentality. Nám sedí zázemí jednoho hotelu," vysvětloval Košťál.

Jde však i o ekonomický aspekt. Do osmifinále se FIFA podílí na ubytování každé výpravy jistou částkou, která by od čtvrtfinále měla být výrazně vyšší. Znamenala by však stěhování. "Hledáme nejschůdnější řešení. Náklady za ubytování a vstupenky v případě nejdelší varianty, kterou je postup do finále, se blíží sto miliónům korun. To je obrovská částka. A jestliže je možné ji snížit, chceme využít všechny možnosti, jak toho dosáhnout," řekl Košťál.

Reklama