Hlavní obsah

Paroubek podpoří snahu fotbalového svazu postavit národní stadión

Premiér Jiří Paroubek bude podporovat snahu vedení Českomoravského fotbalového svazu postavit národní stadion v Praze. Stát by mohl výstavbu povzbudit dotací ve výši zhruba jedné miliardy korun na potřebnou infrastrukturu, prohlásil předseda vlády po úterním setkání se šéfem organizačního štábu letošního fotbalového mistrovství světa v Německu Franzem Beckenbauerem.

Článek

"Samozřejmě že to budu podporovat... Zvolíme zhruba stejný model jako při přípravě hokejového mistrovství světa v Praze," řekl novinářům Paroubek, který o chystané výstavbě moderní arény informoval i Beckenbauera. Národní stadión by podle Paroubka neměl být určen jen fotbalistům, ale měl by to být víceúčelový stánek pro další sportovní odvětví i kulturní a společenské akce.

O výstavbě národního stadiónu se hovoří už od mistrovství Evropy v roce 1996. Zatím ale není jisté, v které lokalitě by měl vyrůst, v poslední době se nejvíce mluví o Nových Butovicích. Jisté není ani to, kdo by měl projekt financovat. Podle vedení svazu by to však měl být některý ze zahraničních investorů. Šéf ČMFS Pavel Mokrý již dříve odhadl, že stadion s kapacitou minimálně 47 000 diváků by neměl stát více než tři miliardy korun.

Paroubek obdivoval Beckenbauera jako hráče i jako trenéra

Beckenbauer ranní schůzkou na úřadu vlády ukončil krátkou návštěvu České republiky v rámci svého turné po všech 31 účastnických zemích světového šampionátu. Paroubek o legendárním německém fotbalistovi prohlásil, že ho obdivoval jako hráče i jako trenéra. "O cokoliv usiloval, bylo korunováno mimořádným úspěchem," prohlásil o muži přezdívaném "Císař". Český premiér věří, že stejně úspěšné bude i jeho nynější angažmá v čele organizačního výboru mistrovství.

Beckenbauer zase ocenil, že Paroubek je velkým fanouškem i znalcem fotbalu. Věří, že český tým na turnaji vydrží dlouho, aby mohl Paroubek vidět co nejvíce zápasů na vlastní oči. Premiér tuší, že kvůli povolebnímu vyjednávání v Česku bude mít na vrcholnou sportovní událost méně času, než by si přál. Každopádně ale plánuje zajet do Německa na všechny zápasy českého týmu v základní skupině.

Reklama

Související témata: