Hlavní obsah

Otec a syn Šimůnkové se od sebe nehnou

PRAHA

Radomír Šimůnek starší je čtyřnásobným mistrem světa v cyklokrosu. Od jeho posledního titulu mezi profesionály v Gietenu uplynulo už patnáct let. Nyní své úsilí věnuje synovi, který má velké předpoklady, aby tátu jednou následoval.

Foto: www.cyklokros.cz

Cyklokrosař Radomír Šimůnek ml.

Článek

"Rád bych jméno Šimůnek zase ustálil na těch nejvyšších příčkách," vyhlašuje své plány 22letý závodník, který se už srovnal s tím, že za jeho příjmením je pokaždé dovětek junior. "To už mi nikdo nikdy neodpáře. Počítám, že mi junior budou říkat i ve čtyřiceti," tvrdí s úsměvem cyklokrosař, který rok obléká dres belgické stáje PalmansCollstrop.

Tátu však odmalička bere jako velký vzor. "Pořád všechno probíráme, hodně času trávíme společně. Je to můj trenér, mechanik, manažer i řidič," líčí loňský vicemistr světa v kategorii do 23 let. Letos jezdí prvním rokem mezi muži a ukázal, že brzy bude postrachem absolutní špičky. Vždyť v neděli jezdil na MS dlouho v čelní skupině, než ho zbrzdily dva pády a především defekt. Přesto skončil jedenáctý. "To se nedá nic dělat, ale s tátou jsme se připravili dobře. Utvrdil jsem se, že během pár let budu schopen bojovat o nejvyšší příčky."

Tipoval vítěze

Táta Šimůnek se Radkovi při šampionátu staral o kola, přemýšlel o taktice a přál si, aby syn skončil v desítce. "Je to škoda," povzdychl si po slibně rozjetém závodě 43letý bývalý reprezentant. Že je však stále cyklokrosovým expertem, potvrdil mj. při našem sobotním setkání. "Všichni favorizují Nijse, ale můj tip na mistra světa je Vervecken," říkal. A za 24 hodin se jeho prognózy naplnily.

Doma v Kamenici dnes spravuje a prodává kola, starší syn Radek však většinu času během sezóny bydlí u rodinných přátel v Belgii. "Jsou to moji bývalí fanoušci, které znám už hrozně dlouho. Teď zas drží palce Ráďovi. Manželka Jana říká, že Maria je jeho máma na zimu," líčí s úsměvem 43letý Šimůnek senior.

Do terénu míří i mladší syn

Čtyřnásobný mistr světa za synem vyráží skoro na všechny závody. "V pátek sednu do auta a v pondělí zase zpátky," popisuje někdejší slavný cyklokrosař, který je v Belgii stále velkým pojmem. Fanoušci ho pořád zastavují, chtějí podpis nebo společnou fotku. Možná i díky svému jménu má snadnější pozici při vyjednávání startů synovi, v této sezóně dělal manažera pro závody v Belgii i Petru Dlaskovi. "Všechny ty lidi kolem závodů znám, ale kluci si účast v prestižních seriálech Superprestige a GWA musí sami vyjet a zasloužit. Já se můžu jen někdy přimluvit," dodává Šimůnek starší.

Není dokonce vyloučeno, že by v rodinných krosových šlépějích mohl brzy kráčet i mladší syn, patnáctiletý Danny. "Je ve věku, kdy s cyklokrosem začínal Radek. Ale zatím ho nijak nemedializujte. Uvidíme, jak to dopadne."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články