Hlavní obsah

V Lize mistrů už jsou. Teď ještě titul, přeje si nejzkušenější z útočících Orlů

Zažívají sezónu s vytouženými postupy, Orli ze Znojma zlomili prokletí a letí hodně vysoko. Čeká je finále EBEL. Už po základní části mezinárodní hokejové soutěže si zajistili účast v příštím ročníku Ligy mistrů. A když už prošli tak daleko a dosáhli v páté sezóně po odchodu z českých soutěží na největší úspěch v klubové historii, chtějí ještě víc: při první finálové účasti hned i titul. „Když už jsme došli tak daleko, tak budeme chtít vyhrát i to finále,“ velí na klubovém webu po semifinálovém vyřazení Lince protřelý matador Peter Pucher znovu do útoku. V pátek jeho týmu začne boj o prvenství proti Salcburku.

Foto: Profimedia.cz

Znojemský kapitán Peter Pucher.

Článek

Až do téhle sezóny Znojemští v EBEL nevyhráli žádnou sérii play off. Maximem klubu byla semifinálová účast ještě v extralize v roce 2006 a po porážce se Spartou konečné třetí místo.

Trofej za něj tehdy zdvihal Pucher ještě jako kapitán, letos může dosáhnout na titul v EBEL. „Za poslední roky je tato sezóna určitě nejlepší," říká ikona klubu, nejzkušenější z Orlů. S dalšími hráči zažívá nezvykle týden herního volna před finále. „Čas bude hlavně na oddech. Zápasů je strašně moc, proto musíme odpočívat a nachystat se na příští pátek," pokračuje jednačtyřicetiletý útočník.

Znojmo působí v EBEL od sezóny 2011/12 a opakovaně postupovalo do čtvrtfinále. V play off ale dokázalo vyhrát maximálně jedno utkání. Stejně jako proti Linci před dvěma lety, v sezóně, kdy tým poprvé vedl nyní šestapadesátiletý Jiří Režnar. Až teď přišel zlom.

"Máme odolnější hráče," naznačuje Režnar, co je klíčem k úspěchu. Klub z jihu Moravy přitom působí v EBEL lize s menším rozpočtem než většina soupeřů. Vhodné hráče se Orli snažili angažovat ještě v průběhu sezóny, až v lednu přišel například bývalý rakouský reprezentační obránce André Lakos. O měsíc později brankář Jan Lukáš.

"Letos přišli opravdu kvalitní hráči, jako jsou Trivino, Yellow Horn, Lakos, gólman Lukáš... Máme vyrovnanou brankářskou dvojici, což v play off nemá žádný jiný tým. V klidu jsme gólmany mohli střídat. Jeden druhému pomohli," oceňuje Režnar spolupráci dvojice Lukáš - Nechvátal.

Yellow Horn byl zvolen nejužitečnějším hráčem EBEL
Znojemský útočník Colton Yellow Horn byl zvolen nejužitečnějším hráčem EBEL. Osmadvacetiletý Kanaďan zvítězil v hlasování novinářů před americkým brankářem Villachu Jeanem Philippem Lamoureuxem. Nadvládu zámořských hráčů umocnil třetím místem kanadský útočník Salcburku John Hughes, vítěz ankety ze sezóny 2011/12. Alespoň jeden hlas dostalo 19 hráčů, ale žádný Čech.
Yellow Horn jako první znojemský hokejista obdrží takzvanou Ron Kennedy Trophy. Příslušník původního indiánského obyvatelstva Severní Ameriky posílil jihomoravský klub loni v létě po roce stráveném v celku Nippon Paper Cranes v Asijské lize. Předtím hrál sezónu v EBEL v dresu maďarského Székesfehérváru, kam přišel po působení v nižších zámořských soutěžích ECHL, CHL a AHL. V sezóně 2008/09 se objevil krátce i v Salcburku.
V základní části tohoto ročníku byl nejproduktivnějším hráčem Orlů s 57 kanadskými body za 28 gólů a 29 přihrávek. V tabulce produktivity obsadil čtvrté místo.

Ve finále se Znojmo utká s dlouhodobě nejlepším týmem soutěže. Bez šance na úspěch není, čtyři z šesti vzájemných zápasů v sezóně vyhrálo

„Je to zkušený a silný tým. Začíná se za stavu 0:0. My si samozřejmě věříme. Když už jsme došli tak daleko, tak budeme chtít vyhrát i to finále," říká Pucher.

Sérii Znojmo začne venku. „Mně osobně se hrají venkovní zápasy lépe. Není tam až takový tlak domácího publika. U nich můžeme případnou výhrou jedině získat. Proto mi to celkem vyhovuje," dodává kapitán.

Reklama