Hlavní obsah

Výškařka Bergqvistová skočila světový rekord v hale

Švédská výškařka Kajsa Bergqvistová vytvořila na sobotním mítinku v německém Arnstadtu halový světový rekord výkonem 208 centimetrů. Na druhý pokus o jeden centimetr překonala čtrnáct let staré maximum Němky Heike Henkelové.

Foto: internet

Švédská výškařka Kajsa Bergqvistová.

Článek

Úřadující mistryně světa z Helsinek dosud skočila v hale maximálně 203 centimetry, ale dnes se na tradiční soutěži výrazně zlepšila. O dva centimetry Bergqvistová překonala i své maximum z venkovních závodů.

"Byl to fantastický skok, jsem strašně šťastná. Cítila jsem, že se dnes něco mimořádného stane. V tréninku mi to šlo, měla jsem z toho dobrý pocit," řekla Bergqvistová, která získala prémii 10 000 eur. Její výkon sledovala mezi 1300 diváky i Henkelová. "Mám radost, Kajsa si to zasloužila," uvedla bývalá rekordmanka.

V soutěži se dařilo i české atletce Ivě Strakové, která výkonem 196 centimetrů potvrdila limit pro mistrovství světa v Moskvě. Díky vyrovnanému osobnímu rekordu se posunula se do čela letošních českých tabulek. "Byla to paráda. Skákalo se mi dobře, povrch mi sednul. Bohužel se skákalo s muži, a tak byla soutěž dlouhá. V závěru už mi na 199 centimetrech chyběly síly," řekla po pátém místě Straková serveru českého atletického svazu.

Tonovi nesedla palubovka

Mezi muži triumfovali Rusové Jaroslav Rybakov a Ivan Uchov, kteří vylepšili letošní světové maximum na 237 centimetrů. Nejlepším výkonem sezóny dosud bylo 233 cm Svatoslava Tona. Ten dnes skočil 231, což stačilo na páté místo. "Bojoval jsem, ale měl jsem problémy s povrchem. Palubovka pružila a bohužel jsem žádný pokus netrefil úplně přesně," uvedl Ton. Jaroslav Bába, který před rokem v Arnstadu vytvořil český rekord 237 cm, zdolal tentokrát 228 centimetrů.

Devětadvacetiletá Bergqvistová dnešním výkonem předčila své slavné předchůdkyně. Olympijskou vítězku z Barcelony Henkelovou i Bulharku Stefku Kostadinovou, která má v hale skočeno 206 centimetrů, ale drží absolutní světový rekord. Pod širým nebem skočila olympijská šampionka z Atlanty před 19 lety 209 centimetrů.

Světový rekord je po loňském triumfu v Helsinkách další velkou satisfakcí pro sympatickou Švédku, která prodělala martyrium s přetrženou achilovkou. Těžké zranění si přivodila v roce 2004 při exhibici v Baastadu na tenisových kurtech a přišla kvůli tomu o olympiádu v Aténách.

Výsledky
Muži: 1. Rybakov 237, 2. Uchov 237, 3. Silnov (všichni Rus.) 235, 4. Krymarenko (Ukr.) 235, 5. Ton (ČR) 231, 6. Sokolovskij (Ukr.) 231, ...Bába (ČR) 228.
Ženy: 1. Bergqvistová (Švéd.) 208 - světový rekord, 2. Vlašičová (Chorv.) 201, 3. Sťjopinová (Ukr.) 199, 4. Čičerovová (Rus.) 196, 5. Straková (ČR) 196, 6. Greenová (Švéd.) 193.

Reklama