Hlavní obsah

Prezident Klaus pokřtil snowboard olympionika Novotného

PRAHA

V pražském Podolí pokřtil Václav Klaus prkno Michala Novotného, na kterém olympionik změří v Turíně své umění se světovou špičkou. Prezident se rovněž pozdravil s dvojnásobným olympijským vítězem Matinem Doktorem, jenž v nově vybudovaném areálu Žlutých lázní kroužil tréninková kolečka na běžkách.

Foto: PRÁVO/Milan Malík

Prezident Václav Klaus při křtu olympijského prkna snowboardisty Michala Novotného.

Článek

Václav Klaus se při příchodu nejprve podivoval nad miniaturními rozměry kopečku, z něhož se snowboardisté spouštějí. "Čekal jsem dvě stě metrů vysokou horu," žertoval Klaus. Olympionik Michal Novotný mu na ní své umění nepředvedl, nicméně prezidenta ujistil, že si "to" už dvakrát sjel. Klaus pak pokřtil Novotného olympijské prkno šampaňským se slovy: "Budeme vás v Turíně bedlivě sledovat."

Prezident se v pátek zúčastní slavnostního zahájení her, ale svůj další olympijský program musí podřídit pracovním povinnostem. Zatím neví, kolik dní si bude moci dovolit v Turíně strávit. "Tři dni by se mohly podařit," věří Klaus. Zbytek olympijského programu bude prý po očku sledovat na televizní obrazovce ve své kanceláři. Kateřinu Neumannovou by však rád alespoň v jednom závodě povzbuzoval přímo u trati v Pragelatu.

Klaus potkal Doktora

Při křtu Novotného prkna Klaus poznamenal, že na snowboardu zatím nikdy nestál a určitě nic takového neplánuje. "Zůstanu u lyží, snowboarding nechávám mladším," řekl Klaus. Pořadatelé akce připravili prezidentovi lyže i kompletní výstroj, ale Klaus je nevyzkoušel. Potřeboval by prý delší a strmější kopec.

Nečekané setkání s prezidentem zažil kanoista Martin Doktor, který si ve Žlutých lázních zpestřoval přípravu na další sezónu. "Užívám si sníh a sluníčko. Dvacátého února odlétám do jižní Afriky na tradiční soustředění. Čím jsem starší, tím se tam míň těším. Šest týdnů bez rodiny je dlouhá doba," přemítal s běžkami na nohou jednatřicetiletý olympijský vítěz z roku 1996. Doktor si v areálu na dopoledne naordinoval dvacet koleček, což by mělo vyústit ve dvacet kilometrů. "Všichni říkají, že kolečko měří kilometr, ale tipoval bych ho jen na osm set padesát metrů. Musím si pár koleček přidat," zkušeně odhadoval Doktor.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články