Hlavní obsah

Liberec - Sparta 1:3Stav série 0:1Série Liberce skončila! Kapitán Hlinka zrežíroval na úvod finále sparťanský obrat

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Řepík 1 : 0
31. Forman 1 : 1
37. Hlinka 1 : 2
49. Buchtele 1 : 3
Záznam online reportáže

Liberec
Aktualizováno

Neporazitelnost Bílých Tygrů v letošním play off hokejové extraligy skončila. Liberec totiž v prvním finálovém utkání podlehl Spartě 1:3 a i v součtu se základní částí přišel o čtrnáctizápasovou vítěznou šňůru. Severočeši přitom začali dobře, ještě v polovině duelu vedli, Pražané ale dokázali skóre otočit. Velkou zásluhu na tom mám jejich kapitán Jaroslav Hlinka, jenž jeden gól sám vstřelil a na zbylé dva nahrál. Série pokračuje v pátek od 17:20 znovu pod Ještědem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký brankář Ján Lašák pouští druhý gól z hole sparťanského kapitána Jaroslava Hlinky.

Článek
Fotogalerie

Extraligové finále zavítalo do Liberce vůbec poprvé, fanoušci Bílých Tygrů si užívají euforii, a tak se po vstupenkách na bitvu dvou nejlepších týmů po základní části jen zaprášilo. Vyprodaná aréna viděla zpočátku velice opatrný hokej, po úvodní pětiminutovce se však především domácí začali osmělovat.

Bulíř se nejprve efektní stahovačkou zbavil Hrbase, sám před Pöpperlem ale neuspěl. A hned vzápětí se mezi dva sparťanské obránce protáhl Valský, i on ale zamířil jen do hostujícího gólmana. V desáté minutě zahrozila v početní výhodě poprvé i Sparta, jenže Buchtele se před odkrytou brankou nestačil zorientovat a po ztrátě stability upadl na led a ani nevystřelil.

Sparta se před startem série pečlivě připravovala na přesilovky Liberce, který v dosavadním průběhu play off zužitkoval každou třetí. A prosadil se i v té první finálové. Při trestu Švrčka napřáhl na modré Ševc, místo očekávané střely ale našel před brankou operujícího Řepíka, jemuž k otevření skóre stačilo jen nastavit hokejku. Za hosty mohl vzápětí srovnat Barinka, bekhendem ale trefil tyčku.

Hlinkův gól uznán zpětně po přezkoumání videa

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji Tygři a blízko zvýšení byl Špaček, jeho teč Šimkova nahození ale Pöpperle se štěstím pokryl. Od tohoto momentu ale začali Pražané přebírat iniciativu a Severočechům zatápěli. Formanovo zakončení skvěle vyrazil Lašák a do dorážky Klimka obětavě skočil Výtisk.

V polovině základní hrací doby zůstal Jelínek sám před Pöpperlem, prostřelit ho ale nedokázal. Z rychlého protiútoku pálil Sabolič a Lašáka už podruhé v zápase zachránila tyčka. Jenže o minutu později už slovenský gólman kapituloval. Při přečíslení dvou na jednoho našel Hlinka Formana, jenž střelou mezi betony srovnal.

Liberečtí až nezvykle často propadali v útočném pásmu a Sparta dál podnikala velice nebezpečné brejky. A ve 37. minutě hosté skóre otočili. Derner nepovedenou rozehrávkou zpoza branky našel jen Hlinku a sparťanský kapitán zamířil přesně pod horní tyčku. Sudí sice nejprve rozpažili a až po 45 vteřinách při nejbližším přerušení hry šli celou situaci překontrolovat na videu, aby následně trefu uznali, neboť kotouč se zpět do hry odrazil od zadní konstrukce branky.

Buchtele využil toho, že Výtisk ztratil hokejku

V prostřední části hry navíc měli hosté ideální příležitost, aby odskočili na rozdíl dvou branek. Jenže 105 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři i přes spršku střel na Lašáka nevyužili. Další přesilovka už ale Spartě vyšla. Při trestu Birnera přišel o hůl Výtisk, Hlinka posunul puk do mezikruží na Buchteleho, jenž zvýšil na 3:1 pro hosty.

Liberec pak navíc zbytečně oslabil Vampola, který u střídaček fauloval Pecha a od rozhodčích dostal za nedovolené bránění trest na pět minut a do konce utkání. Ve snaze o vyrovnání zkusili domácí dvě minuty před třetí sirénou hru bez brankáře, skóre se už ale nezměnilo.

Finále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Řepík (Ševc, Vampola) - 31. Forman (J. Hlinka, Hrbas), 37. J. Hlinka, 49. Buchtele (J. Hlinka, Forman). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 10:9, navíc Vampola (Liberec) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 7500 (vyprodáno).
Liberec: Lašák - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Výtisk, Vitásek, Plutnar - Bakoš, Vampola, Radivojevič - Řepík, Bulíř, Birner - Valský, P. Jelínek, Krenželok - Stránský, Lakatoš, D. Špaček - od 50. navíc Ordoš. Trenéři: Pešán a V. Čermák.
Sparta: Pöpperle - Eminger, Polášek, Hrbas, Barinka, Švrček, J. Mikuš - Forman, J. Hlinka, Buchtele - M. Procházka, Pech, Kumstát - Sabolič, Klimek, Hamilton - Netík, Dragoun, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín