Hlavní obsah

Sparta - Liberec 1:4Stav série 2:2Dva bleskové údery a výtečný Schwarz. Tygři srovnali extraligové finále se Spartou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Řepík 0 : 1
23. Vlach 0 : 2
38. Bulíř 0 : 3
57. Švrček 1 : 3
59. Šimek 1 : 4
Záznam online reportáže

Jan ŠvandaSport.cz

Hokejisté Liberce a Sparty mají po úterním duelu v O2 areně k mistrovskému titulu stejně daleko. Bílí Tygři vyhráli ve čtvrtém utkání finále play off extraligy na ledě Pražanů 4:1 a srovnali stav série na 2:2. Severočeši rozhodli o svém triumfu v prostřední části hry, kdy odskočili soupeři do tříbrankového vedení. Pátý zápas je pod Ještědem na programu v pátek od 17:20 hodin.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Liberecký útočník Jaroslav Vlach (uprostřed) se raduje se spoluhráči z gólu.

Článek
Fotogalerie

Zatímco Sparta vítěznou sestavu z třetího finále nezměnila, liberecký trenér Pešán provedl do úterního duelu hned několik změn. V brance dostal před Lašákem přednost Schwarz. Místo potrestaného Vampoly se do elitní formace k Radivojevičovi s Bakošem posunul Bulíř. Vedle Řepíka s Birnerem nastoupil Stránský a distancovaného Lakatoše pak nahradil ve čtvrté lajně Vlach, který ve finálové sérii nastoupil vůbec poprvé.

První třetina byla v režii Bílých Tygrů, kteří diktovali tempo hry, vytvářeli si šance, ztroskotávali však na výborném brankáři Pöpperlem. Hned zkraje to zkoušel Řepík a krátce poté i Valský, jenž se snažil zasunout puk za sparťanského gólmana. Ten však prostor u pravé tyče utěsnil.

Severočeši se vedoucího zásahu nedočkali ani v přesilovce po sekání Dragouna. Celé dvě minuty sice svírali sparťanskou čtveřici, jenže Pöpperle puk za svá záda nepustil.

Pražané hrozili v úvodním dějství jen sporadicky, jejich první vážnější šance ale mohla hned skončit gólem. Hlaváč se krásně protáhl až před Schwarze, elegantní kličkou se zbavil obránce, s bekhendovým pokusem si ale na libereckého strážce branky nepřišel.

Dva údery během minuty

Tygři zúročili převahu až na začátku druhé třetiny. Zatímco Sparta v pondělí v prostřední dvacetiminutovce rozhodla duel ve svůj prospěch, tentokrát to bylo přesně naopak. Tygři zaskočili soupeře dvěma rychlými údery v rozmezí 22. a 23. minuty. Švrček ve středním pásmu chyboval a Řepík procedil puk mezi Pöpperleho betony. Uběhlo jen 71 vteřin a liberečtí fanoušci jásali znovu. Šimkovu ránu ještě sparťanský brankář vyrazil, na dorážku Vlacha ovšem už nestačil.

Spartu mohly zpět do utkání vrátit přesilové hry. U tyče číhající Buchtele ale nedokázal dopravit kotouč do sítě, Hlinku zase nadvakrát vychytal betonem Schwarz.

Důležitý okamžik přišel ve 34. minutě. Severočeši chybovali, Ševc fauloval unikajícího Formana a rozhodčí nařídili trestné střílení. Sparťanský forvard se pokusil oklamat Schwarze bekhendovým blafákem, jenže neúspěšně.

Udeřili tak znovu hosté. Necelé tři minuty před druhou sirénou se na křídle uvolnil Radivojevič, naservíroval puk najíždějícímu Bulířovi, jenž propasíroval puk potřetí do sparťanské branky.

Švrček překazil Schwarzovi čisté konto

V závěrečné části Tygři hlídali svůj náskok. Navýšit ho mohli ve čtyřminutové přesilovce po vyloučení Emingera, Pöpperle ale další gól nepovolil.

Zřejmě poslední šanci na obrat měl ve 48. minutě Procházka, který ujížděl sám na Schwarze, zamířil však těsně vedle levé tyče. Když už to vypadalo, že Schwarz udrží první čisté konto v letošním play off, napřáhl Švrček a parádní ranou rozvlnil síť.

Z další trefy se už sparťanští fandové v úterý netěšili, naopak v samém závěru do prázdné klece stvrdil výhru podještědského celku Šimek.

Finále play off hokejové extraligy - 4. zápas:
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:4 (0:0, 0:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 57. Švrček (J. Hlinka, Buchtele) - 22. Řepík, 23. J. Vlach (Šimek, D. Špaček), 38. Bulíř (Radivojevič, Šimek), 59. Šimek (Valský). Rozhodčí: Hejduk, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 16 962. Stav série: 2:2.
Sparta: Pöpperle - Eminger, Polášek, Čajkovský, Barinka, Švrček, J. Mikuš, od 50. navíc Kalina - Forman, J. Hlinka, Buchtele - M. Procházka, Pech, Kumstát - Sabolič, A. Kudrna, Hamilton - Netík, Dragoun, Hlaváč, od 50. navíc Černoch. Trenéři: Jandač a Moták.
Liberec: Schwarz - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk - Bakoš, Bulíř, Radivojevič - Řepík, Birner, Stránský - Valský, P. Jelínek, Krenželok - J. Vlach, Jonák, D. Špaček. Trenéři: Pešán a V. Čermák.
Jak dopadne pátý finálový zápas play off mezi Libercem a Spartou?
Vyhraje Liberec
69,9 %
Zvítězí Sparta
30,1 %
Celkem hlasovalo 6756 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2016

  • Předkolo

  • Chomutov - logo Chomutov Brno - logo Brno
    3 : 1
  • PSG Zlín - logo PSG Zlín Třinec - logo Třinec
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 0
  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Sparta - logo Sparta Zlín - logo Zlín
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Olomouc - logo Olomouc
    4 : 1
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 0
  • Sparta - logo Sparta Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Sparta - logo Sparta
    4 : 2