Hlavní obsah

ZOH: Posuzování zákroků bude blízké trendu z NHL

Jako jediný český hlavní rozhodčí bude na olympijském hokejovém turnaji působit Vladimír Šindler, jehož doplní jeden čárový a tři sudí pro ženský turnaj. "Jde o ohodnocení výsledků práce. A to nejen mé, ale všech rozhodčích u nás doma v hokeji," říká Šindler v rozhovoru pro Právo.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ilustrační foto

Článek

Jako jediný Čech budete při olympijských hrách v Turíně nasazen mezi hlavní rozhodčí hokejového turnaje. S výjimkou čárového sudího Blümela a trojice Ivičičová, Zítková a Quagliattová v ženském turnaji už Česko zastoupení ve sboru sudích v žádném sportu nemá. Cítíte to jako velké vyznamenání? Jde o ohodnocení výsledků práce. A to nejen mé, ale všech rozhodčích u nás doma v hokeji. Myslím si, že naše nominace ukazuje, že nejsme tak špatní, jak se někdy tvrdí.

Máte za sebou sedm vystoupení na mistrovství světa, ale na olympijské hry jedete poprvé. Cítíte nervozitu? Zatím ne, protože do Turína odlétáme dvanáctého února. Myslím, že to přijde až na místě. Olympijské hry jsou pro mě vrcholem kariéry, ale na druhou stranu to není první velký turnaj. Atmosféra bude určitě jiná, ale nevím přesně, co mám očekávat.

Jde o nejvyšší poctu, jaké se rozhodčímu může dostat? Budou tam nejlepší hráči světa, protože na rozdíl od mistrovství světa se přeruší NHL a turnaj tak bude nesmírně kvalitní. Člověk prožívá každou akci, i světový šampionát, ale tohle je skutečně vrchol.

Turnaj končí 26. února. Kdy se vracíte? A jak řešíte uvolnění ze zaměstnání, když nejste profesionálním sudím? Zpáteční letenky máme den po finále. Pracuji na magistrátu města Plzně, kde mi vycházejí maximálně vstříc a nemám žádné problémy.

Jak se připravují sportovci je známé, ale jak vypadá příprava rozhodčího na olympijský turnaj? Fyzicky musí být člověk dostatečně připravený na extraligu, takže jde spíše o psychickou pohodu. Omezím tudíž všechny negativní vlivy, nebudu řešit vůbec žádné starosti.

Měli sudí nominovaní na hry nějaký seminář, kde by se probíralo posuzování situací a výklad pravidel? Ano. Šest hlavních rozhodčích nominovaných do Turína z Evropy mělo třídenní setkání v polovině ledna v Curychu. Šlo o jisté sjednocení pohledu, protože každá soutěž má jisté drobné odlišnosti. Stejný seminář byl uspořádán za oceánem i pro vybrané sudí z NHL.

Můžete prozradit, jaký trend budou sudí uplatňovat při olympiádě třeba v porovnání s českou nejvyšší soutěží? Bude se to blížit nekompromisnímu řízení v NHL? Jednoznačně mohu říct, že bude uplatňován přísnější pohled. Na olympiádě bude posuzování zákroků určitě blízké trendu z NHL, ale musím připomenout, že i v extralize se posuzování přitvrdilo.

Máte představu, kolik zápasů byste měl řídit? Ne. Nominace se budeme dozvídat až na místě s dvoudenním předstihem.

Už jste řídil finále mistrovství světa 2003. Sníte o rozhodování finále v Turíně? Bylo by to krásné, ale je třeba si uvědomit, že konkurence ze strany sudích z NHL bude obrovská.

Jak bude vypadat váš program při turnaji? Každý den ráno máme rozbruslení. V deset hodin pak bude mítink, na kterém se budou rozebírat situace ze zápasů. Moc volna neexistuje.

Máte dopředu zmapované nejvíce problémové hráče? O některých hráčích si vyměňujeme informace a víme, že je třeba si na ně dát pozor. Ale je nutné si uvědomit, že v Turíně se sejdou ti nejlepší. Absolutní elita. A u nich je přístup v takových zápasech jiný, než v dlouhodobých soutěžích.

Sportovci i členové výpravy bydlí v olympijských vesnicích. Jak jsou ubytováni rozhodčí? Máme hotel v centru města. Oddělené ubytování je lepší pro všeobecnou atmosféru.

Plánujete aktivní diváckou podporu některého z českých sportovců? Máme jen dva volné dny, takže to bude složité. Chtěl jsem vyrazit na skokany, ale jejich program se s naším kryje. A v hracích dnech hokejového turnaje to nepřichází v úvahu. Takže se pokusím podpořit jiné české sportovce. Chtěl bych vyrazit na ty, kde máme medailové naděje.

Takovým je i hokej. Šel byste v klidu sledovat i zápas svých krajanů? Ano, v tom není problém.

Pokud by tým trenéra Hadamczika hrál finále, vy byste však o svůj sen přišel. Mrzelo by vás to? Rozhodně ne. Moc bych českému hokeji takový úspěch přál a s chutí bych se na takový zápas podíval, i když by to bylo z těch nejhorších míst v hale, která bývají nevyužitým sudím v takovém případě přidělena.

Reklama

Související témata: