Hlavní obsah

Sparta - Liberec 1:2 PPStav série 2:4Bakoš libereckým hrdinou! Gólem z 86. minuty zajistil Bílým Tygrům premiérový titul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Mikuš 1 : 0
29. Vampola 1 : 1
86. Bakoš 1 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Loni to byl Litvínov, letos hokejová extraliga poznala další tým, který slaví svůj historicky premiérový titul. Jsou jím liberečtí Bílí Tygři, kteří v dramatickém šestém finále play off vyhráli na ledě Sparty 2:1 po druhém prodloužení gólem Martina Bakoše z 86. minuty a celou sérii tak vyhráli 4:2 na zápasy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký kapitán Jan Výtisk jako první převzal Masarykův pohár.

Článek
Fotogalerie

Do sestavy Bílých Tygrů se po odpykání dvouzápasového disciplinárního trestu vrátil útočník Dominik Lakatoš, trenér Filip Pešán zároveň dal příležitost i dalšímu forvardovi Petru Vampolovi, jehož v pátečním utkání vynechal. Sparta se musela obejít bez obránce Vladimíra Emingera, jenž nedohrál už poslední duel, až roli třináctého útočníka plnil zkušený Tomáš Netík.

Zatímco v pátek v Liberci se vhození čestného buly chopila nejlepší česká biatlonistka Gabriela Soukalová, dnes v Praze stejnou činnost obstarala golfistka Klára Spilková. Hosté od úvodních minut výborně forčekovali a Pražané se přes střední pásmo dostávali s velkými obtížemi. První příležitost však měli paradoxně oni, Hrbas ale trefil pravou tyč Lašákovy branky.

Liberečtí ale dál zůstávali aktivnější. Díry v obraně Sparty využil Krenželok, sám před Pöpperlem ale zamířil mimo. A když se pak před sparťanského brankáře natlačil z levého křídla Radivojevič, zakončoval jen do boční sítě. Spartě příliš nešly přesilové hry, v té své třetí se přesto dostala do vedení. Obránce Mikuš to zkusil z vrcholku pravého kruhu a zamířil přesně k tyči.

Vampolův gólový návrat

Krátce po první změně stran byl blízko zvýšení skóre Hrbas, odkrytou branku ale minul. Liberec od té doby působil ještě živěji a ve 29. minutě zaslouženě srovnal. Při hře v početní převaze se o to postaral navrátilec Vampola, když jeho střela nad ledem skončila po odrazu od tyčky za Pöpperlem.

Ve 36. minutě už mohli Severočeši vést. To se rozjetý Řepík dostal do sólového úniku, se zakončením mezi betony domácího gólmana ale neuspěl. V závěru druhé třetiny mohl ukončit čekání na svůj první gól v letošním play off sparťan Netík. Jeho střelu vleže z otočky nejprve Lašák i bez hokejky lapil a následně liberecký brankář Netíkův volej báječně vyrazil, Kumstátova dorážka pak zamířila o pár centimetrů vedle.

Když pak ve třetí třetině chyboval ve středním pásmu Procházka, mířili dva hostující hráči do přečíslení. Odpovědnost vzal na sebe Bulíř, jeho střele ale chyběla přesnost. A když už se zdálo, že je prodloužení nevyhnutelné, mohli minutu a půl před konce základní hrací doby rozhodnout o sedmém zápase Polášek s Dragounem. Prvně jmenovaný však místo střely do odkryté klece ještě hledal svého spoluhráče, který už zakončit nedokázal.

V prodloužení v akci videorozhodčí

Hned v první minutě nastavení mohl vystřelit Liberci titul Birner, Pöpperlemu ovšem pomohla levá tyčka. V 65. minutě zase sparťanský brankář zastavil puk po zakončení Dernera na brankové čáře, což sudí po konzultaci s videorozhodčím potvrdili. Na druhé straně zase z brejku zahrozil Netík, i Lašák ale svůj tým podržel. Mikuš poté ovšem vyhodil puk rukavicí mimo ledovou plochu a Severočeši měli výhodu přesilovky pěti proti čtyřem, tu ale nevyužili. Stejně jako Sparta, které nepotrestala vyloučení Radivojeviče.

Oběma týmům pochopitelně rychle docházely síly, Liberec jich ale měl přeci jen víc a Sparta se převážně uchylovala jen k vyhazování puků a bránila se v obranném pásmu. V 86. minutě už ale Tygři svůj tlak v rozhodující trefu přetavili. Bakoš si nabruslil do útočného pásma a střelou z pravého kruhu nad lapačku Pöpperleho odstartoval mistrovské veselí Liberce.

Finále play off hokejové extraligy - 6. zápas:
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:2 v prodl. (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. J. Mikuš (Forman, Pech) - 29. Vampola (Krenželok), 86. Bakoš (Mojžíš). Rozhodčí: Fraňo, Hejduk - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 17.014. Konečný stav série: 2:4.
Sparta: Pöpperle - Piskáček, Polášek, Hrbas, Barinka, Švrček, J. Mikuš - Hlaváč, J. Hlinka, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - Hamilton, Dragoun, Sabolič - M. Procházka, Černoch, A. Kudrna - Netík. Trenéři: Jandač a Moták.
Liberec: Lašák - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk - Bakoš, Vampola, Radivojevič - Řepík, Bulíř, Birner - Stránský, P. Jelínek, Krenželok - J. Vlach, Lakatoš, Valský. Trenéři: Pešán a V. Čermák.
Závěrečné 12. kolo baráže o extraligu:
Litvínov - Jihlava 8:2
Branky: 8. Šimeček, 11. Trávníček, 12. Řehoř, 15. Martynek, 21. Kubát, 40. F. Pavlík, 45. Gerhát, 49. R. Pšurný - 9. Důras, 53. Diviš.
Karlovy Vary - Slavia 5:6
Branky: 3. T. Rohan, 5. M. Rohan, 17. T. Rachůnek, 19. Redlihs, 40. Haščák - 23. Tuominen, 29. Markovič, 34. Markovič, 35. Jiránek, 52. D. Hruška, 60. Bahenský.
Konečná tabulka:
1.Litvínov12712242:2725
2.Karlovy Vary12610542:3420
3.Slavia Praha12332434:3617
4.Jihlava12212725:4610
Konečné pořadí hokejové Tipsport extraligy v sezóně 2015/16:
1. Bílí Tygři Liberec
2. HC Sparta Praha
3. HC Škoda Plzeň
4. BK Mladá Boleslav
5. Mountfield Hradec Králové
6. HC Olomouc
7. PSG Zlín
8. Piráti Chomutov
9. HC Kometa Brno
10. HC Oceláři Třinec
11. HC Vítkovice Steel
12. HC Dynamo Pardubice
13. HC Verva Litvínov
14. HC Energie Karlovy Vary

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2016

  • Předkolo

  • Chomutov - logo Chomutov Brno - logo Brno
    3 : 1
  • PSG Zlín - logo PSG Zlín Třinec - logo Třinec
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 0
  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Sparta - logo Sparta Zlín - logo Zlín
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Olomouc - logo Olomouc
    4 : 1
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 0
  • Sparta - logo Sparta Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Sparta - logo Sparta
    4 : 2