Hlavní obsah

Atlético - Bayern 1:0Španělské prokletí Bayernu pokračuje, první semifinále s Atlétikem nezvládl

Madrid
Aktualizováno

Španělské celky jsou dál prokletím mnichovského Bayernu. Už potřetí po sobě na jeden z nich Guardiolovi svěřenci v semifinále Ligy mistrů narazili, ani tentokrát nepochodili. Předloni vypadli s Realem, loni s Barcelonou, tentokrát jim komplikuje naplánovanou cestu madridské Atlético. V prvním duelu vyhrálo gólem Nígueze, na který Bayern nedokázal odpovědět, i když měl po půli výraznou převahu a připravil si řadu šancí. Odveta za týden v Mnichově proto nebude pro německého mistra vůbec jednoduchá.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Saúl Níguez z Atlétika Madrid (vlevo) se raduje z gólu. Vpravo Douglas Costa z Bayernu Mnichov.

Článek
Fotogalerie

Paráda, co jednadvacetiletý Níguez předvedl. Důkaz, že v něm má nejen Atlético, ale celý španělský fotbal talent, jenž se hned tak nerodí.

Tři obešel, čtvrtého přelstil

Tři hráče Bayernu obešel, čtvrtého si doslova vychutnal a levačkou poslal balón odrazem od tyče za Neuerova záda. Domácímu kouči Simeonovi sázka na totální fotbal plný agresivity, pohybu a důrazného napadání dokonale vyšla.

Po jedenácti minutách Atlético vedlo a mohlo obrátit na další list v nachystané partituře. K taktice, kterou ovládá ještě dokonaleji - totiž precizně zvládnuté a propracované defenzivě a čekání na další příležitost. Nikoli samozřejmě pasivnímu, protože domácí německého protivníka soustavně napadali a rychlými výpady ho strašili v jednom kuse. Zvláště, když měli vpředu Torrese, jemuž vypršel trest a mohl se vrátit do sestavy.

Bayern tak sice měl prostor ke kombinaci a postupným útokům, jenže všechno jeho snažení se rozplývalo ještě před hranicí šestnáctky, takže k ohrožení Oblaka se nedostal. Zvláště, když si ani standardními situacemi nedokázal vypomoci.

To Atlético mělo v duelu hraném na ostří nože k druhému gólu blíž. Neuera mohl překonat Torres. Gólman však stačil jeho střelu vykopnout...

Alaba trefil břevno, Torres tyč

Pochopitelně že o přestávce promlouval Guardiola svým svěřencům důkladně do duše, samozřejmě že pak do druhé půle vyrukoval Bayern jako vyměněný. Na dlouhé minuty sevřel Atlético k šestnáctce, prakticky ho nepouštěl za půlící čáru a hnal se za vyrovnáním.

Alaba trefil dalekonosnou střelou břevno, hlavičku Javiho Martíneze zlikvidoval skvělý Oblak, jenž si poradil i s bombou Vidala.

Guardiola posiloval ofenzivu čím dál víc, neboť nasadil postupně Ribéryho i Müllera, takže jeho tým zvedl hledí úplně. Hrál na riziko a málem na to doplatil, protože čtvrthodiny před koncem utekl Torres. Ve velké šanci však trefil jen tyč a s následnou střelou Kokeho už si Neuer věděl rady.

Atlético spoléhající ve druhé půli, a v závěru pak tuplovaně, už jen na skvěle organizovanou defenzivu dokráčelo i přes hektické vzepětí Bayernu v nastaveném čase k výhře, která je pro něj vzhledem k pohárové matematice i schopnosti precizně bránit před odvetou hodně slibná.

Úvodní semifinále fotbalové Ligy mistrů:
Atlético Madrid - Bayern Mnichov 1:0 (1:0)
Branka: 11. Níguez. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin (všichni Anglie). ŽK: Níguez - Costa, Neuer, Benatia, Vidal. Diváci: 54 000.
Atlético: Oblak - Juanfran, Giménez, Savič, Filipe Luís - Níguez (85. Partey), Gabi, Fernández, Koke - Griezmann, Torres. Trenér: Simeone.
Bayern: Neuer - Lahm, Martínez, Alaba, Bernat (77. Benatia) - Douglas Costa, Alcántara (70. Müller), Xabi Alonso, Vidal, Coman (64. Ribéry) - Lewandowski. Trenér: Guardiola.

Reklama