Hlavní obsah

Sparta - Jablonec 1:2Dorostenci Sparty zázrak nesvedli, Jablonec si postup do finále poháru pohlídal

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Wágner 0 : 1
39. Doležal 0 : 2
54. Turyna 1 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Druhé místo v lize nade vše. Fotbalová Sparta vzhledem k lazaretu v prvním týmu nasadila do odvety semifinále MOL Cupu dorostence a juniory. Jablonec už si po domácí výhře 2:0 postup pohlídal, na Letné vyhrál 2:1 a ve finále poháru FAČR se 18. května v Teplicích utká s Mladou Boleslaví.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Záviška (vlevo) ze Sparty a Vjačeslav Karavajev z Jablonce během semifinále MOL Cupu na Letné.

Článek
Fotogalerie

Nejenže Letenští ztratili naději na mistrovský titul, v lize se klepou alespoň o druhé místo zaručující kvalifikaci Ligy mistrů.

„Chceme o pohár ještě zabojovat, ale nemůžeme si rozhodně dovolit neskončit v lize druzí," avizoval trenér Zdeněk Ščasný před týdnem po porážce 0:2 na Střelnici.

A protože plichtou v Teplicích se jeho týmu o víkendu v lize přitížilo a již v sobotu na Letnou přijede třetí Liberec, který na Spartu tři kola před koncem ztrácí jen čtyři body, přišlo radikální řešení. Do pohárové odvety nastoupil z áčka jen gólman Štěch, zbytek byli hráči z dorostu do 19 let a juniorky. Obě tato sparťanská mužstva si v předstihu zajistila ve svých soutěžích mistrovské tituly.

Marodka se ještě rozrostla

„Zdravotní stav hráčů je takový, že nechceme nic riskovat z pohledu sobotního ligového zápasu s Libercem. Věřím, že to fanoušci pochopí," oznámil Ščasný před zápasem.

Zcela zdravé hráče momentálně napočítá na prstech jedné ruky... Na již tak početnou marodku přibyli v posledních dnech ještě nemocný David Lafata a Martin Frýdek, který po zákroku loktem od teplického Martina Filla byl ještě ve středu dopoledne nadále hospitalizován v nemocnici Na Františku.

Jablonec si postup brzy pojistil

Letenští mladíci se do bitvy vrhli nebojácně a připsali si také první šanci. Když ale Wágner ve 22. minutě navýšil náskok Jablonce v součtu obou zápasů již na tři góly, předpokládaný scénář se naplnil. Autor gólu byl na hřišti jen šest minut, musel střídat zraněného Tecla. Druhý gól ještě do přestávky přidal Doležal.

Sparta má ve svých dorostencích velkou perspektivu a mladíci se po přestávce za šanci odměnili. Útočník Turyna se před šestnáctkou opřel do míče a technickou střelou vystřihl parádní gól. V závěru se dostal na hřiště také nejmladší z rodu Frýdků, sedmnáctiletý Christián, bratr zraněného reprezentanta.

Sestava překvapením jako titul Leicesteru

"Naše mladíky známe, přesto mě jejich výkon v tak těžkém zápase mile překvapil. Pro Jablonec to nebylo nic lehkého, v takové situaci můžete jen ztratit. Kluci hráli s obrovským nasazením, sympaticky, takže velká spokojenost," kvituje Ščasný.

Jeho protějšek dodává, že pro Jablonec byla důležitá již domácí výhra 2:0. "Když jsme viděli sestavu Sparty, bylo to pro všechny asi stejné překvapení, jako když Leicester získal v Anglii titul. Taktika se neměnila, šlo o nastavení v hlavách. Aby si hráči nemysleli, že se mladý domácí tým porazí sám," líčí trenér Zdenko Frťala.

S Jabloncem se už může těšit na finále. "Před semifinále jsem říkal, že musíme zvládnout tři kroky k poháru. Dva jsme udělali - a teď nás čeká rozhodující třetí."

Odveta semifinále MOL Cupu, poháru FAČR:
Sparta Praha - FK Jablonec 1:2 (0:2)
Branky: 54. Turyna - 22. Wágner, 39. Doležal. Rozhodčí: Královec - Wilczek, Mokrusch. Bez karet. Diváci: 2538. První zápas 0:2, postupuje Jablonec.
Sparta: Štěch - D. Mareček (46. F. Hašek), Březina, Piško, Kadlec - Záviška, Matoušek (46. Čapek), Sáček, Wiesner, Čmelík - Turyna (73. Ch. Frýdek). Trenér Ščasný.
Jablonec: Hrubý - Rossi, Pernica, Beneš (46. Mihálik), Karavajev - Hübschman - Masopust, Greguš, Trávník - Doležal (56. Rys), Tecl (16. Wágner). Trenér Frťala.

Reklama