Hlavní obsah

Švýcarsko - Kazachstán 2:3 SNPřekvapení v české skupině! Švýcaři podlehli outsiderovi

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Walser 1 : 0
31. Savčenko 1 : 1
51. Starčenko 1 : 2
53. Hollenstein 2 : 2
65. Dawes (rozhodující nájezd) 2 : 3
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Hokejisté Kazachstánu zaskočili ve svém úvodním zápase na mistrovství světa Švýcarsko a loňského čtvrtfinalistu porazili 3:2 po samostatných nájezdech. Duel v moskevské skupině A, ve které hraje i česká reprezentace, rozhodl ve čtvrté sérii nájezdů naturalizovaný útočník Nigel Dawes, pocházející z Kanady. První gól předtím Kazaši vstřelili dalekonosnou ránou od vlastní modré čáry.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Švýcar Eric Blum v zápase s Kazachstánem.

Článek

Dalším hrdinou Kazachstánu, jenž se mezi elitu vrátil po roční přestávce, byl brankář Vitalij Kolesnik, který si připsal 49 úspěšných zákroků. Při rozhodujících nájezdech sice dvakrát kapituloval, ale jeho spoluhráči byli v zakončení úspěšnější než Švýcaři.

Kazaši se prezentovali odvážným herním projevem a favorizovaného soupeře se jim podařilo zaskočit. V 10. minutě měli velkou šanci dostat se do vedení: Weber fauloval v gólové šanci Dawese, který následně dostal výhodu trestného střílení. Berru ve švýcarské brance však nepřekonal.

Do vedení se tak dostali hráči ze země Helvétského kříže. V 15. minutě sice rozhodčí neuznali Andrighettův gól kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti, o půl minuty později už ale Kolesnika překonal v souladu s pravidly Walser.

Kolesnik držel šance svého týmu nad vodou

Švýcaři byli výrazně střelecky aktivnější, druhý gól se jim ale nedařilo přidat. Kolesnik si ve druhé třetině připsal 22 zákroků a výrazně tak svému týmu pomohl srovnat se soupeřem krok. Berru totiž překvapila Savčenkova střela v oslabení od obranné modré čáry a bylo vyrovnáno.

Když poté Švýcaři nevyužili řadu dalších šancí, udeřili Kazaši podruhé. Vyloučení Du Boise potrestal Starčenko. Tým kouče Fischera se ale brzy oklepal a také v přesilové hře vyrovnal. Kolesnik sice puk po Hollensteinově střele udržel betonem vedle tyčky, následně nad ním ale ztratil kontrolu a švýcarský útočník jej pohotově dorazil do branky.

Rozhodnout mohl v 55. minutě Weber, ale trefil jen tyč. Zápas se tak musel prodlužovat. V úvodu pětiminutového nastavení byli aktivnější Švýcaři, následně ale mohl Kazachstán rozhodnout v přesilové hře. Vítěze však nakonec určily až samostatné nájezdy, ve kterých netradičně nekralovali brankáři, ale hráči z pole. Kolesnik ve čtyřech sériích kapituloval dvakrát, Berra třikrát a tak se ze zisku dvou bodů radoval Kazachstán, který porazil Švýcarsko na MS poprvé.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A - Moskva:
Švýcarsko - Kazachstán 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Walser (Diaz, Andrighetto), 53. Hollenstein (Ambühl, Du Bois) - 31. Savčenko, 51. Starčenko (Rymarjev), rozhodující nájezd Dawes. Rozhodčí: Gofman (Rus.), Iverson - Chartrand-Piche (oba Kan.), Lederer (ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5420.
Švýcarsko: Berra - Du Bois, Geering, Diaz, Blum, Weber, Grossmann, Schneeberger - Ambühl, Hollenstein, Martschini - Niederreiter, Moser, Haas - Hofmann, Adrighetto, Walser - Walker, Trachsler, D. Wieser - M. Wieser. Trenér: Patrick Fischer.
Kazachstán: Kolesnik - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza, Lobanov, Kairov - Dawes, Bochenski, Boyd - Starčenko, Rymarjev, Ivanov - Chuďakov, Krasnoslobodcev, Puškarjov - Panšin, Šin, Solarjov. Trenér: Andrej Nazarov.

Reklama

Související témata: