Hlavní obsah

Bělorusko - USA 3:6Američané si na MS připsali první body, porazili Bělorusko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Wood 0 : 1
14. Wideman 0 : 2
23. Larkin 0 : 3
28. Platt 1 : 3
29. Hanifin 1 : 4
35. Matthews 1 : 5
39. Stas 2 : 5
50. Korobov 3 : 5
55. Matthews 3 : 6
Záznam online reportáže

Petrohrad

Hokejisté Spojených států amerických porazili na mistrovství světa Bělorusko 6:3. Výběr USA si tak po páteční úvodní porážce s Kanadou (1:5) připsal první body v turnaji, Bělorusové naopak i podruhé prohráli. Američané mířili za třemi body hned od začátku - na začátku druhé třetiny vedli už 3:0. Tři body za dva góly a nahrávku si připsal talentovaný útočník Auston Matthews.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Američané se radují z gólu proti Bělorusku v zápase MS.

Článek

Kouč Američanů Hynes po nepovedeném zámořském derby hodně promíchal sestavu a vyplatilo se mu to. Favorit vyhrál první třetinu na střely na branku 11:3 a skoro přesně v její polovině otevřel skóre Wood. Ve 13. minutě měl zámořský celek k dispozici minutu a čtvrt přesilovky čtyři na tři, kterou sice nevyužil, ale v následné hře v pěti proti čtyřem propálil vše před sebou Wideman.

V úvodních minutách druhé třetiny musel do kabin předčasně Šinkevič, jenž obdržel trest ve hře za úder hlavou. Už po 17 vteřinách využil přesilovku Larkin a zvýšil na tříbrankový rozdíl.

"Hodně to vypovídá o našem charakteru, když jsme byli schopní zareagovat (na úvodní porážku) tímhle způsobem a dali šest gólů. Máme sice ještě hodně práce, abychom napravili naši hru směrem do obrany, ale pár věcí jsme rozhodně posunuli dopředu," uvedl gólman Mike Condon, jenž Američanům pomohl 20 úspěšnými zásahy.

Condon: Byla to dobrá zkušenost

Ve 28. minutě kontroval rovněž z početní výhody Platt, ale minutu nato Hanifin vrátil svému celku tříbrankové vedení. To navíc ještě zvýraznil v přesilovce svým prvním dnešním zásahem Matthews, Stas však upravil na 2:5.

Bělorusové se ještě snažili bojovat. V 50. minutě nejprve Stěpanov orazítkoval tyč, ale přesilovku pět na tři už využil Korobov a závěr přece jen trochu zdramatizoval. Američany ale uklidnila očekávaná jednička letošního draftu. Osmnáctiletý Matthews, který strávil sezónu v Evropě a hájil dres Curychu, uzavřel skóre v 55. minutě.

"Bylo to atraktivní a zábavné utkání, hráli jsme proti velmi těžkému soupeři. Bělorusové dali do hry hodně srdce a energie. Byla to dobrá zkušenost a jsem šťastný, že jsme na konci mohli sledovat, jak vzhůru stoupá právě naše vlajka," prohlásil Condon.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Petrohrad):
Bělorusko - USA 3:6 (0:2, 2:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 28. Platt (Stěpanov, Linglet), 39. Stas, 50. Korobov (S. Kosticyn, Stěpanov) - 10. Wood (Vatrano, Hinostroza), 14. Wideman (Matthews, Larkin), 23. Larkin (Schroeder), 29. Hanifin (Hinostroza, Motte), 35. Matthews (Connor, Hanifin), 55. Matthews (Vatrano, Wideman). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Olenin (Rus.) - Fluri (Švýc.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 8:9, navíc Šinkevič (Běl.) do konce utkání (trest ve hře). Využití: 2:3. Diváci: 3762.
Bělorusko: Lalande - Djukov, Korobov, Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Šinkevič - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - Drozd, Kitarov, Pavlovič - Děmkov. Trenér: Dave Lewis.
USA: Condon - Wideman, Hanifin, Murphy, Skjei, Warsofsky, Santini - Connor, Larkin, Foligno - Schroeder, Matthews, Vatrano - Motte, Compher, Hendricks - Maroon, Hinostroza, Wood - Fasching. Trenér: John Hynes.

Reklama

Související témata: