Hlavní obsah

Švédsko - Česko 2:4Obrat z říše snů! Češi od druhé třetiny přejeli Švédy a na MS zůstávají bez prohry

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Rosén 1 : 0
20. Lundberg 2 : 0
27. Pastrňák 2 : 1
34. Kovář 2 : 2
38. Birner 2 : 3
55. Birner 2 : 4
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Po první třetině utkání se Švédskem to na prodloužení vítězné série na mistrovství světa v Moskvě nevypadalo. Jenže od druhé třetiny předvedli čeští hokejisté výkon z říše snů, dvougólové manko otočili a výběr Tří korunek i díky dvěma brankám Michala Birnera porazili 4:2. Národní tým je tak po třech výhrách v čele skupiny A. Nyní ho čekají dva dny volna, další střetnutí odehraje ve čtvrtek od 15:15 SELČ proti Norsku.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Radost českých hokejistů. I v utkání se Švédy urvali vítězství.

Článek
Fotogalerie

Trenéři českým hráčům zdůrazňovali, že proti Švédům musejí být co nejdisciplinovanější, vždyť Seveřané v nedělním duelu s Dány skórovali hned čtyřikrát v přesilovce. Jenže už v první minutě zamířil na trestnou lavici Kovář, v osmé zase Češi hráli v šesti a druhé oslabení už neubránili, protože nahození od modré čáry tečoval mimo dosah Francouze, jenž dostal v brance přednost před Furchem, Rosén.

Po úvodní desetiminutovce se začali osmělovat i hokejisté v červených dresech, Červenka ale s dorážkou neuspěl a jistý Markström pak vychytal i několik pokusů Birnera. Vůjtkovi svěřenci se sice tlačili do útočného pásma, častokrát v něm ale propadali, čehož jejich soupeř využíval k přečíslením. V jednom takovém střílel Lundberg nad.

V patnácté minutě byli Švédové dvakrát vykázáni ze stejného buly a za zdržování hry obdrželi menší trest. Při první české přesilovce pálil Jeřábek, kotouč sklepl Plekanec, Markström ale stačil bleskově zareagovat. V pokračující akci navíc pláchnul Ericsson a Francouz jeho sólový únik bravurně vyrazil. Jenže osm vteřin před první sirénou podnikl tým Tre Kronor po zaváhání Birnera další rychlý výpad a Lundberg bekhendovým blafákem zvýšil na 2:0.

Od druhé třetiny úplně jiný český tým

V prostřední třetině však vyjel na led úplně jiný český tým. Před brankou osamocený Červenka nejprve na Markströma nevyzrál, pak ale byli Švédové dlouhou dobu pod soustavným tlakem, který Červenka završil přihrávkou od zadního mantinelu na Pastrňáka. Ten zamířil pod horní tyčku a dočkal se prvního gólu na seniorském šampionátu. A hned vzápětí mohl srovnat Birner, nedokázal ale přehodit kotouč přes beton švédského gólmana.

Češi hráli v té době opravdu parádně, skvěle bruslili a Švédy svírali v jejich obranném pásmu. A když střelu Jeřábka tečoval pod břevno Kovář, bylo ve 34. minutě vyrovnáno. Když pak Kousal fauloval, zdálo se, že se Švédové oklepou. Jenže v oslabení se dostal do brejku Birner a parádní střelou nad rameno Markströma dokonal obrat ve skóre.

Francouz zkoušel trefit prázdnou bránu

Po druhé přestávce se hra vyrovnala a hrál se oboustranně útočný hokej. Čechy několikrát podržel Francouz, blízko čtvrté brance byli zase Řepík a Filippi, Markström se ale zaskvěl. Ve vyložené pozici v mezikruží se pak v 51. minutě ocitl Jarůšek, Markström ale puk líznul vyrážečkou. A pak měl i obrovské štěstí, když mu po zakončení Červenky vypadl kotouč z výstroje a zůstal ležet v brankovišti.

Uklidnění tak přišlo až v 55. minutě kdy střelu Birnera lehce přizvedl jeden ze švédských obránců a Markström nestačil zareagovat. Kouč Marts pět minut před koncem základní hrací doby sáhl k power play, prázdnou branku Seveřanů zkoušel přes celé kluziště trefit Francouz, ale minul ji.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina A:
Švédsko - ČR 2:4 (2:0, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 10. Rosén (E. Gustafsson II, Wennberg), 20. Lundberg (Sjögren) - 27. Pastrňák (Červenka, Jeřábek), 34. Jan Kovář (Jeřábek, Birner), 38. Birner, 55. Birner. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Sidorenko (Běl.) - McIntyre (USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 7780.
Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Fransson, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Cehlin - Sundström, Rosén, Ritola - Norman, Sjögren, Lundberg. Trenér: Pär Marts, Peter Popovic a Johan Törnberg.
ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Koukal, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články