Hlavní obsah

Slovensko - Bělorusko 2:4Slováci zkolabovali ve třetí třetině, reparát se jim složit nepodařilo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Sekera 1 : 0
37. Jurčo 2 : 0
43. Gotovec 2 : 1
49. Gavrus 2 : 2
55. Stěpanov 2 : 3
58. Linglet 2 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Slovenska si na světovém šampionátu v ruském Petrohradě připsali druhou porážku v řadě. Po prohře od Německa naši východní sousedé podlehli také Bělorusku 2:4. Slováci přitom po dvou třetinách vedli 2:0, v závěrečné části ale inkasovali čtyřikrát. Bělorusové získali první body na MS.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Bělorusa Geoffa Platta stíhá u mantinelu Slovák Andrej Šťastný.

Článek

Slováci ve snaze odčinit vysokou porážku 1:5 s Německem z minulého utkání začali pozorně a patřila jim i první velká šance, Sekeru ale na začátku sedmé minuty vychytal Koval. V 11. minutě měli Bělorusové obrovskou příležitost k otevření skóre, když jim Marcinkův faul přihrál minutu a půl přesilovky pět na tři, jenže ji promarnili.

Druhá třetina začala kratičkou slovenskou přesilovkou čtyři na tři, na niž navázala dvojnásobná početní výhoda v délce minuty a čtvrt. Slováci ji však zkrátili úvodním gólem, když Sekera skvěle využil zacloněný Kovalův výhled a poslal svůj tým do vedení. Běloruský gólman se pak vyznamenal proti Graňákovu zakončení. Další šance zůstaly nevyužity až do 37. minuty, kdy Mikušovu ránu tečoval Jurčo a zvýšil.

Po Réwayově zaváhání srovnal Gavrus

Ve třetí třetině přišel s ohledem na dosavadní obraz hry a do té doby bezzubé a zdánlivě unaveně působící Bělorusy hodně překvapivý obrat. Načal ho nešťastnou tečí Gotovcovy rány ve 43. minutě Mikuš. Před polovinou třetí části využil Réwayova bídného přístupu k bránění Gavrus, namířil si to nejkratší cestou do útočného pásma a propálil Hudáčka.

Probuzení Bělorusové pak využili velkou nejistotu, která se vkradla do slovenských řad. V 55. minutě vzal na sebe Stěpanov zakončení přečíslení ve třech proti dvěma a dokonal obrat. Snahu Slováků o vyrovnání pak v 58. minutě nekompromisně ukončil po dalším přečíslení bez přípravy střílející Linglet a do vývoje už se pak nepromítla ani zoufalá power play Slováků.

Ti budou mít hodně práce, aby ještě stihli proklouznout do vyřazovacích bojů o medaile, protože v jejich zbývajícím programu v rámci základní skupiny na ně čekají postupně Kanada, Finsko a USA.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina B - Petrohrad:
Slovensko - Bělorusko 2:4 (0:0, 2:0, 0:4)
Branky a nahrávky: 21. Sekera (Réway, Daňo), 37. Jurčo (Mikuš, L. Hudáček) - 43. Gotovec (Lisovec), 49. Gavrus (Gotovec, Kovyršin), 55. Stěpanov (Lisovec), 58. Linglet (Platt, Lisovec). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 3172.
Slovensko: J. Hudáček - Sersen, Meszároš, Sekera, Marinčin, Mikuš, Graňák, Švarný - Daňo, Réway, Bakoš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Skalický, Lušňák, Šťastný - od 21. navíc Cehlárik. Trenér: Zdeno Cíger.
Bělorusko: Koval - Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Djukov, Korobov, Ustiněnko - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Pavlovič, Kitarov, Děmkov - N. Komarov. Trenér: Dave Lewis.

Reklama