Hlavní obsah

Hokejistky Kanady i USA vyhrály na OH základní skupiny

TURÍN

Hokejistky Kanady bez potíží vyhrály základní skupinu A na olympijských hrách v Turíně. V posledním utkání v úterý porazily Švédsko vysoko 8:1 a v semifinále čeká obhájkyně zlata v pátek Finsko. To dnes trochu potrápilo v závěrečném utkání dnešního programu Spojené státy americké, které však nepříznivý stav 1:3 otočily a po vítězství 7:3 skončily první v "béčku". V boji o finále narazí USA na Švédsko.

Článek

Favorizované Kanaďanky nedaly dalším jistým semifinalistkám žádnou šanci. V první třetině získaly dvoubrankový náskok, který postupně navyšovaly. Hattrick si připsala Gillian Appsová. V 37. minutě obhájkyně zlata po přesilovkové trefě Ilvy Lindbergové vůbec poprvé na turnaji inkasovaly.

Finky zaskočily USA v úvodu, když je dostala již v 13. vteřině do vedení Mari Pehkonenová. V přesilovce sice vyrovnala Sarah Parsonsová, ale dvě využité početní převahy pak zajistily Finkám náskok. Osmnáctiletý talent Parsonsová ale na konci druhé části zkorigovala stav a v závěrečné třetině odmítly Američanky překvapení hned pěti góly. Prosadily se dvakrát Angela Ruggierová a jednou Katie Kingová, Natalie Darwitzová a Krissy Wendellová.

Domácí Italky podlehly Rusku

Italské hokejistky se sice dočkaly své historicky první branky na olympijských hrách, přesto utrpěly v Turíně třetí porážku. Po dvouciferných debaklech s Kanadou a Švédskem se reprezentantky pořadatelské země, které patří na mistrovství světa až do třetí výkonnostní kategorie, dostaly proti Rusku do vedení, ale nakonec prohrály 1:5.

Italky se dočkaly před více než dvěma tisícovkami diváků vedení v 9. minutě, kdy využily přesilovku pět na tři. Vzápětí ale vyrovnala Gladyševová a po dvou trefách pak přidaly Trefilovová a Gavrilovová. Rusky se prosadily čtyřikrát v početní převaze.

Permjakovovou odnesli na nosítkách

Zápas nedohrála Olga Permjakovová, která po srážce se soupeřkou v první třetině ležela několik minut na ledě a musela být odnesena na nosítkách. Podle trenéra Alexeje Kalinceva by hráčka, jež inkasovala úder do hlavy, měla být v pořádku. "Doufám, že v příštím utkání nastoupí," uvedl podle agentury AP.

Ve skupině B si zajistily třetí místo Němky, které zdolaly Švýcarsko 2:1. Na branku Michaely Lanzlové odpověděla ještě v první polovině utkání Tina Schumacherová, ale Christina Oswaldová za 36 vteřin v přesilovce rozhodla. Pro Německo to byla teprve druhá výhra na olympiádě po úspěchu nad Kazachstánem v roce 2002. V pátek se v zápasech o 5. až 8. místo utká Německo s Itálií a Rusko se Švýcarskem.

Skupina A:
Itálie - Rusko 1:5 (1:1, 0:1, 0:3)
Branky: 9. Florianová - 45. a 47. Gavrilovová, 26. a 54. Trefilovová, 12. Gladyševová. Rozhodčí: Walterová - Kieferová (obě Něm.), Bonifaceová (Fr.). Vyloučení: 13:9. Využití: 1:4. Diváci: 2046.
Kanada - Švédsko 8:1 (2:0, 5:1, 1:0)
Branky: 5., 24. a 31. Appsová, 35. a 47. Goyetteová, 13. Wickenheiserová, 38. Weatherstonová, 59. Heffordová - 37. Lindbergová. Rozhodčí: Hirvonenová - Mattilaová (obě Fin.), Piacentiniová (USA). Vyloučení: 7:8. Využití: 4:1. Diváci: 6850.
Skupina B:
Švýcarsko - Německo 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Branky: 29. Schumacherová - 24. Lanzlová, 30. Oswaldová. Rozhodčí: Howardová (USA) - Konstantinovová (Rus.), Robbenová (Niz.). Vyloučení: 8:9, navíc Lahmannová (Švýc.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 2046.
USA - Finsko 7:3 (1:2, 1:1, 5:0)
Branky: 9. a 39. Parsonsová, 51. a 56. Ruggierová, 42. Kingová, 52. Darwitzová, 53. Wendellová - 1. Pehkonenová, 12. Laaksonenová, 33. Kovalainenová. Rozhodčí: Normandová - Robichaudová (obě Kan.), Quagliatto (ČR). Vyloučení: 14:11, navíc Luomaová (USA) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 7697.

Reklama