Hlavní obsah

Česko - Kazachstán 3:1Trápící se reprezentaci spasil Plekanec, Češi si na MS s předstihem zajistili čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Plekanec 1 : 0
43. Plekanec 2 : 0
56. Dawes 2 : 1
59. Kousal 3 : 1
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Neporazitelnost na šampionátu v Moskvě sice uhájili i po pátém zápase, k výhře 3:1 nad Kazachstánem se ale čeští hokejoví reprezentanti protrápili. Velkou měrou k tomu pomohl kapitán Tomáš Plekanec, který vstřelil první dva góly favorita. Vůjtkův výběr si tak před posledními dvěma duely v základní skupině zajistil postup do čtvrtfinále. V neděli nastoupí Češi od 15:15 SELČ proti Dánsku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tomáš Plekanec (vlevo) střílí gól brankáři Kazachstánu Vitaliji Kolesnikovi.

Článek
Fotogalerie

Na střely sice vyhrál Vůjtkův tým první třetinu 16:6, ofenzivní jízda jako o den dříve proti Norům to však ani náhodou nebyla. Češi sice byli aktivnější než jejich soupeř, ten ale zahrozil jako první už po necelé půl minutě hry. Francouz, jenž v brance nastoupil místo Furcha, musel vytáhnout dobrý zákrok proti Dawesovi.

Na druhé straně využil špatného střídání Kazachů Kousal, Kolesnika ale nepřekonal, stejně jako o chvilku později Koukal. V polovině sedmé minuty si nabruslil Plekanec do útočného pásma a trefil se přesně mezi betony Kolesnika. Sudí ale gól neuznali, neboť těsně předtím odpískali sporný ofsajd. Český kapitán si ale ještě v témže střídání vše vynahradil, neboť bekhendem pod horní tyčku dorazil střelu Pastrňáka.

Kazachstán se připomněl při své první přesilovce, kdy si vytvořila tlak jeho elitní útočná formace stvořená z trojice naturalizovaných zámořských hráčů Dawese, Bochenského a Boyda. Po jejich akci ve 12. minutě brankový rozhodčí nepochopitelně rozsvítil světlo na znamení gólu, přestože Francouz ukázal výborný zákrok a měl puk schovaný v lapačce.

O dvě minuty později se už už dostával do sólového úniku Řepík, dlouhou Kempného příhru za obranu ale nezpracoval ideálně a povyjetý Kolesnik mu puk vypíchnul. Od druhé třetiny však Češi polevili, zdaleka už nebyli tak aktivní a místo snahy chodit do branky hráli často jen po rozích.

Kazaši to pochopitelně vycítili a najednou to byli oni, kdo byl nebezpečnější. Nebezpečný pokus Krasnoslobodceva vyrazil Francouz ramenem a český gólman držel mužstvo i v dalších fázích utkání. Nepřišel si na něj Grenc, který si před branku vybruslil od zadního mantinelu, gólman Čeljabinsku pak zlikvidoval i dvě střely Dawese v přesilové hře.

A tak favorita musel znovu uklidňovat až Plekanec. Stejně jako v první třetině zafungovala spolupráce s Pastrňákem a kapitán ranou z levého kruhu pod horní tyčku přidal druhý gól. Blízko třetímu byl Jarůšek, ale premiérového gólu na šampionátu se nedočkal. Neuspěl ani tečující Řepík, Kolesnik kotouč se štěstím vyrazil držadlem hole.

Když pak Dawes střelou z mezikruží čtyři a půl minuty před koncem základní hrací doby snížil, začali se Češi zase o vítězství třást. V čase 58:30 odvolali Kazaši Kolesnika, Kousal ale záhy trefil prázdnou branku a upravil na konečných 3:1.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina A - Moskva:
ČR - Kazachstán 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 7. Plekanec (Pastrňák, Červenka), 43. Plekanec (Pastrňák), 59. Kousal (Birner, Řepík) - 56. Dawes (Boyd, Trjasunov). Rozhodčí: Gebei (Maď.), Mayer (USA) - Nieminen (Fin.), Šefčík (SR). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 8234.
ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Koukal, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Kazachstán: Kolesnik - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza, Lobanov - Dawes, Bochenski, Boyd - Krasnoslobodcev, Rymarev, Ivanov - Solarjov, Puškarjov, Markelov - Kairov, Grenc, Panšin. Trenéři: Andrej Nazarov, Igor Kaljanin, Andrej Šajanov a Jevgenij Koreškov.

Reklama

Související témata: