Hlavní obsah

Dánsko - Lotyšsko 3:2 SNDánové uspěli až v nájezdech, Lotyši si pohoršili v bitvě o záchranu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Jensen 1 : 0
18. Džerinš 1 : 1
22. Daugavinš 1 : 2
29. Poulsen 2 : 2
65. Jensen (rozhodující nájezd) 3 : 2
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Dánští hokejisté, kteří v neděli v Moskvě změří síly s českým celkem, porazili v důležitém pátečním duelu Lotyšsko 3:2 po nájezdech a přiblížili se záchraně. A možná i ke čtvrtfinále. Naopak Lotyši hazardují s účastí mezi elitou, na poslední Kazachstán mají jen těsný jednobodový náskok.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Dán Morten Madsen a lotyšský gólman Elvis Merzlikins.

Článek
Fotogalerie

Tuhý boj o čtvrtfinálovou naději rozhodl útočník Nicklas Jensen, jenž skóroval již v základní hrací době a poté proměnil klíčový třetí nájezd svého týmu.

První větší hrozbou byla pro jednoho z brankářů až Ellerova rána v osmé minutě, ale Merzlikins ji lapil. Na konci 12. minuty ho však po 50 vteřinách přesilovky prostřelil Nicklas Jensen. Puk se od středové konstrukce branky odrazil rychle zpět do hry a Dánové mohli slavit naplno až poté, co jejich trefu potvrdil videorozhodčí.

Zvýšit mohl Ehlers, ale Merzlikins byl proti. Stejně dobře si vedl i při dalším minisouboji s Ellerem a umožnil tak svému celku vyrovnat stav v 18. minutě. Při přesilovce měl spoustu času na kruhu pro vhazování Džerinš a trefil se přesně do horního rohu. Lotyšům na gól stačilo jen 29 vteřin hry v početní výhodě.

Obrat ve vývoji zařídil na konci 22. minuty rovněž v přesilovce Daugavinš, jemuž ideálně nabil zpoza branky Bukarts. Ve 29. minutě vyrovnal Poulsen. Dánové pak měli velkou příležitost po vyloučení Širokovse na pět minut a do konce utkání. Během dlouhé přesilovky si zahráli i v pěti proti třem, ale bez gólového efektu.

Ve třetím dějství zářili při velkých šancích na obou stranách gólmani. A přišel strhující závěr. V 58. minutě trefil Lauridsen horní tyčku. Následovala přesilovka Lotyšů, v níž neuspěl v obrovské šanci Džerinš. Sotnieks chvilku před sirénou napálil od modré čáry tyčku.

Rozhodnutí nepřišlo ani v prodloužení a následovaly nájezdy. Eller skóroval v první sérii, ve druhé odpověděl za Lotyše skvěle provedeným blafákem do forhendu Indrašis, ale poté, co ve třetí sadě nájezdů svůj pokus nezvládl Daugavinš, rozjásal Dány Forsbergovou fintou a zakončením jednoruč Nicklas Jensen.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku - skupina A (Moskva):
Dánsko - Lotyšsko 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Nicklas Jensen (Madsen, Green), 29. Poulsen (Boedker, Christensen), rozhodující sam. nájezd Nicklas Jensen - 18. Džerinš (Bukarts, Cibulskis), 22. Daugavinš (Bukarts, Džerinš). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Wiegand (Švýc.) - McIntyre (USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 5:4, navíc Širokovs (Lotyšsko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 7788.
Dánsko: Dahm - M. Lauridsen, D. Nielsen, O. Lauridsen, Nicholas Jensen, Boedker, Lassen, Kristensen - Ehlers, Eller, J. Hansen - Storm, Madsen, Nicklas Jensen - Bjorkstrand, Green, Christensen - Poulsen, Starkov, Bau Hansen. Trenér: Jan Karlsson.
Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, Galvinš, Siksna, Jerofejevs, M. Širokovs, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Džerinš, Bukarts - Abols, Skvorcovs, Pavlovs - Meija, Girgensons, Širokovs - Indrašis, Bičevskis, E. Kulda - Keninš. Trenér: Leonids Beresnevs.

Reklama