Hlavní obsah

Hlavní motivací je teď nejet do Petrohradu, přiznává na rovinu Vůjtek

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Karty jsou rozdány jasně. Čeští hokejisté si páteční výhrou nad Kazachstánem s předstihem zajistili účast ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rusku a ve zbylých dvou zápasech skupiny proti Dánsku a Švýcarsku budou hrát o co nejlepší umístění ve skupině. Zisk čtyř bodů jim bez ohledu na ostatní výsledky zaručuje první místo, alespoň tři body přinesou jistotu, že čtvrtfinále odehrají v Moskvě.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Vladimír Vůjtek (vlevo) a asistent Jiří Kalous.

Článek

„Chtěli bychom skončit na prvním místě, když to máme takhle rozjeté. Ale prvořadou a hlavní motivací je teď nejet do Petrohradu a zůstat na čtvrtfinále v Moskvě," přiznává na rovinu kouč národního týmu Vladimír Vůjtek.

Hrát čtvrtfinále v Moskvě má v případě postupu ze skupiny automaticky zajištěna domácí sborná. Češi tak k setrvání v ruské metropoli potřebují skupinu vyhrát nebo skončit druzí za Rusy.

Vítězstvím nad houževnatými Kazachy hrozbu stěhování zase o něco oddálili. „Ale jednoduché to nebylo," řekl Vůjtek, podle něhož se na výkonu jeho týmu ve druhé polovině utkání projevilo, že hráči měli v nohách čtvrteční zápas s Norskem.

„Naše hra je přece jenom náročná bruslařsky a od půlky zápasu nám trošku ubývaly síly. Už jsme nebyli schopni hrát tak nátlakovou hru a Kazachstán nás hodně trápil. Druhou polovinu zápasu jsme vlastně ubojovali, protože obrannou činnost už jsme neměli tak důslednou. A pomohl nám i výborný Francouz," chválil trenér brankáře, jenž si připsal devatenáct úspěšných zákroků.

Vůjtek: Nejsme Rusové

Dva zápasy ve dvou dnech odehráli čeští hokejisté na turnaji podruhé. Předtím je po triumfu nad Švédy čekal hned druhý den souboj s Lotyši a i v něm se hodně nadřeli. Celek z Pobaltí otočil z 0:2 na 3:2 a Vůjtkovi svěřenci nakonec po dalším obratu vyhráli po nájezdech.

„Nejsme Rusové, kterým nevadí, když nastupují k zápasům dva dni po sobě. Ti si vždycky vytvoří pět šancí za deset minut a hrají s lehkostí. U nás je to v tomto ohledu trošku složitější," tvrdí Vůjtek a vítá, že na sobotu mají Češi naplánovaný jen odpolední trénink.

„Kluci si odpočinou a v neděli proti Dánům zase budeme jiné mužstvo, takové živější. Budeme lépe bruslit a podáme podobný výkon jako proti Norům," přesvědčuje Vůjtek, ale před Dány se má na pozoru i přesto, že ve čtvrtek je Rusko deklasovalo 10:1.

„Na Rusy neměli, ale tím výsledkem se nepleťme. I my jsme Norsku dali 7:0, jenže vyšlo nám úplně všechno. Kdybychom proti nim hráli druhý den, třeba by byl výsledek jiný. Dánové dokázali porazit Nory a Lotyše, a i ostatní zápasy odehráli vyrovnaně. Bude to podobný soupeř jako Kazachstán nebo Norsko," ví Vůjtek.

Reklama

Související témata: