Hlavní obsah

Přijel hokejový car. Dorazil jsem, abych rozjásal celou zemi, říká Ovečkin

Moskva

Ruský hokejový car Alexandr Ovečkin už je v dějišti mistrovství světa a dnes nastoupí v moskevském Ledovém paláci proti Švýcarům. Tahle zpráva zaručuje vyprodané hlediště. Sborná se dočkala svojí vysněné hvězdy, třicetiletý útočník má být klíčovou postavou týmu, který se chystá na domácím ledě utrhnout zlato

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruský útočník Alexander Ovečkin během semifinále s USA.

Článek

Od Ovečkina doma nežádají nic menšího než pomoci sborné k cestě za titulem. „Dorazil jsem, abych potěšil fanoušky a rozjásal celou zemi," říká hráč účinkující už podvanácté v kariéře na mistrovství světa. „Pro mne to byla úplně jasná volba, hrát šampionát v rodném městě je jedinečná, nesmírně emotivní záležitost, a když se to už takhle v zámoří sešlo, nebylo nad čím váhat. " míní Ovečkin.

Jeho matka Taťjana, dvojnásobná olympijská vítězka v basketbale, která rovněž nosila na dresu číslo 8, tvrdí, že na šampionátu si může její Saša zahojit čerstvou jizvou na duši. „Všichni vědí, co je můj syn pro svou zemi schopný obětovat a jedině tady může na zklamání ze zámoří zapomenout," řekla. „Určitě je mým přáním zlepšit si v Moskvě dojem z nevydařeného konce v NHL a užít si skvělé mistrovství světa," doplnil hráč svou maminku.

O Ovečkinově přínosu nepanují ve sborné pochybnosti. „Přijel patriot, který má Rusko v srdci. Všichni víme, proč je tady, Nemuseli jsme vést žádné hovory. Přiletěl hrát domů za vlast, před své nejvěrnější fanoušky," usmívá se trenér Oleg Znarok, jenž postavil k sobě z Washingtonu sehrané Ovečkina s Kuzněcovem a k nim doplnil Plotnikova z Arizony.

Ovečkin osmkrát postoupil s Capitals do play off, nikdy ale neprošel dál než do druhého kola. K čemu je pak šestá trofej pro krále střelců, když se ke Stanley Cupu zase nedokázal ani přiblížit? „Další promarněná příležitost, co mám víc říct," zaznělo z úst ruské hvězdy po pátečním večerním příletu. „Všichni jsme plní energie," řekl Ovečkin, který ruskou reprezentaci posílí s dalšími dvěma hráči Capitals Jevgenijem Kuzněcovem a Dmitrijem Orlovem.

Ovečkin už dýchá na záda současnému šéfovi svazu Vladislavu Treťjakovi, který na MS chytal celkem třináctkrát. „Asi přitahuji rekordy," usmál se útočník, který na šampionáty často přijíždí až v jejich průběhu. Debutoval před dvanácti lety v Ostravě, ale třeba v roce 2013 stihl odehrát například jen čtvrtfinále, v němž Rusové padli s USA.

Ovečkin startoval i na minulém MS v Rusku v roce 2007, kde domácí hokejisté skončili třetí. „Hrát doma je hodně náročné. Hráči v týmu jsou ale zkušení a věřím, že se s tím vyrovnáme," dodal. Šampionát sice začali domácí Rusové šokující porážkou 0:3 od Česka, ale od té chvíle jdou jejich výkony neustále nahoru.

Rudá mašina se postupně rozjíždí a naplno už ukázala svou sílu v minulém utkání s Dány, kterým nadělila desítku. „Šli jsme hladově za góly," řekl Znarok, podle nějž se s mužstvem vyplácí trpělivost. „Nachází svou tvář, i když pořád je co zlepšovat. Nejsilnější musíme být koncem příštího týdne, když už půjde o medaile," uvažoval ruský kouč.

Reklama

Související témata: