Hlavní obsah

Francie - Finsko 1:3Opěvovaný talent Laine dovedl Finy k další výhře

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Lindell 0 : 1
31. Barkov 0 : 2
35. Laine 0 : 3
53. Bellemare 1 : 3
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Osmnáctiletý Patrik Laine odehrál na MS v Rusku další skvělý zápas, gólem a asistencí pomohl Finům k výhře 3:1 nad Francií v utkání skupiny B v Petrohradu. Hokejisté Suomi si tak už s předstihem zajistili postup do čtvrtfinále play off. Seveřané dali všechny góly mezi 25. a 35. minutou, Francouzi snížili až v závěru. V dresu vítězů, kteří zatím na turnaji ani jednou nezakolísali, si vedle Laineho připsal dva body za gól a nahrávku také Jágrův spoluhráč z Floridy Aleksander Barkov.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Patrik Laine překonává francouzského brankáře Cristobala Hueta.

Článek

První třetina příliš vzruchu nepřinesla. Koskiranta měl sice už ve třetí minutě velkou příležitost otevřít skóre, v ní ho ale vychytal Huet. O posílení nadějí na čtvrtfinále hrající Francouzi nebyli příliš nebezpeční, ale o moc lépe si přes střeleckou převahu i dvě přesilovky nevedli ani vysoce favorizovaní Finové.

Bezbrankový stav změnila až početní výhoda Finů číslo tři, v níž od modré čáry zacílil přesně po 25 odehraných minutách obránce Lindell. Pak následovaly chvíle, v nichž byl dlouho v hlavní roli videorozhodčí. V prvním případě, kdy bek Auvitu fantastickým zákrokem holí zaskočil po ráně Koiva za Hueta, se stav neměnil. Po dalším dlouhém zkoumání teče Barkova ve 31. minutě už se však mohli Seveřané radovat z druhé trefy.

Nedlouho poté se navíc prosadil už popáté na turnaji finský talent Laine a naděje Francouzů na překvapivé body mizely v nedohlednu. Zpět ji nepřivála ani třetí třetina, v níž Francie vlažně hrající Finy přestřílela 10:3. V polovině 53. minuty sice díky velkému důrazu na brankovišti využil přesilovku Bellemare, jehož trefu musel rovněž posvětit videorozhodčí, jenže na více už outsider nedosáhl ani v power play.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku
Skupina B - Petrohrad:
Francie - Finsko 1:3 (0:0, 0:3, 1:0)
Branky a nahrávky: 53. Bellemare (S. Treille, Auvitu) - 25. Lindell (Mikael Granlund, M. Koivu), 31. Barkov (Laine, J. Jokinen), 35. Laine (J. Jokinen, Barkov). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Sidorenko (Běl.) - Fluri (Švýc.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 4278.
Francie: Huet (51. Quemener) - Auvitu, Moisand, Beron, Dieude-Fauvel, Janil, Raux - Fleury, Bellemare, S. Treille - Y. Treille, Meunier, Perret - Claireaux, Ritz, Desrosiers - Lamperier, T. Da Costa, Bertrand - Berthon. Trenér: Dave Henderson.
Finsko: Koskinen - Pokka, Lindell, Jaakola, Hietanen, Kukkonen, Ohtamaa, Salmela - Laine, Barkov, J. Jokinen - L. Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Pihlström, Lajunen, Pulkkinen - od 41. navíc Sallinen. Trenér: Kari Jalonen.

Reklama

Související témata: