Hlavní obsah

Dánsko - Česko 2:1 SNNečekaná ztráta! Češi na MS poprvé prohráli a moskevské čtvrtfinále si zkomplikovali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Plekanec 0 : 1
44. Madsen 1 : 1
65. Ehlers (rozhodující nájezd) 2 : 1
Záznam online reportáže

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace na mistrovství světa v Rusku po pěti předchozích výhrách poprvé prohrála. A je to ztráta nečekaná, Vůjtkova družina totiž padla s Dánskem 1:2 po samostatných nájezdech. Přání odehrát čtvrtfinále v Moskvě se tak komplikuje. Pokud nechtějí Češi spoléhat na ostatní výsledky, musejí ve svém úterním závěrečném utkání skupiny A proti Švýcarsku uhrát dva body.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Dánský útočník Nikolaj Ehlers proměňuje rozhodující nájezd. V brance českého týmu je Dominik Furch.

Článek
Fotogalerie

Hodně opatrný hokej z obou stran s minimem příležitostí byl k vidění v úvodní desetiminutovce, a tak největší ovace tribun v Ledovém paláci sklidil Jakub Jeřábek za svůj čistý bodyček na Starkova. Pak se tempo hry přeci jen zvýšilo a Češi byli blízko otevření skóre. Červenka si při přečíslení dvou na jednoho vyměnil puk s Pastrňákem a zívala na něj prázdná branka. Obránce Nielsen ale na poslední chvíli nastavil svou hůl, Červenka ji trefil a puk skončil na tyči.

I Dánové ale hrozili a využívali častých zmatků v obranném pásmu Vůjtkova týmu. Zapomenutý Kristensen pálil, Hansena pak zase vychytal Furch, kterému dali trenéři příležitost před Francouzem. V 17. minutě měl Hansen ještě lepší možnost ke skórování. Po chybě Jordána u zadního mantinelu zůstal útočník Vancouveru zcela sám před Furchem, ten si ale povyjel a bravurním zákrokem bezbrankový stav udržel.

Přesto mohli čeští hokejisté odcházet do kabiny po první třetině spokojenější. Dvanáct vteřin před jejím skončením zakončoval z blízka Plekanec, zamířil ale do připravené lapačky gólmana Dahma. Od druhé třetiny se do hry dostal i Radek Faksa, který do dějiště turnaje dorazil až dnes ráno. Útočník Dallasu nahradil na pravém křídle čtvrté formace Jarůška a okusil tak premiéru v národním týmu.

Češi zvýšili pohyb a brzy se dočkali odměny. Ve 25. minutě vypálil z pravého křídla Červenka do levé tyče, puk se ale příhodně odrazil k Plekancovi a český kapitán trefil odkrytou branku, čímž zaznamenal už pátý gól na turnaji. A hned v následujícím střídání už mohl být rozdíl ve skóre dvougólový, ránu Birnera ovšem Dahm přizvedl ramenem a puk orazítkoval horní tyčku.

Přežili přesilovku ve třech, tyčky zvonily

V polovině utkání rozhodčí poprvé vylučovali, Řepík za naražení Poulsena na mantinel obdržel trest na 2+10 minut. A když se hned vzápětí provinil hákováním Kousal, museli se Češi 109 vteřin bránit dvojnásobné přesilovce. Dánové v ní Furch zasypali sprškou střel, zejména Eller s Ehlersem pálili takřka z každé pozice, český gólman ale svou neprůstřelnost na šampionátu udržel. Na druhé straně zase po střílené přihrávce Pastrňáka a teči Plekance zachránila Dahma už potřetí branková konstrukce.

Na začátku třetí třetiny Češi špatně střídali, a tak dostali trest za příliš mnoho hráčů na ledě. Při přesilovce se k dorážce dostal Madsen a srovnal na 1:1. Furch tak po 163 minutách a 10 vteřinách na turnaji poprvé inkasoval. Dány gól vyburcoval ke zvýšenému úsilí a Lassen mohl obrat dokonat, Furch však svůj tým podržel. Tým trenéra Karlssona byl v této fázi duelu lepší a Furch se musel vytasit s dalším náročným zákrokem proti Madsenovi.

Šlo se tak do prodloužení, v jehož první minutě mohl rozhodnout Plekanec, Dahm ale udržel puk ve výstroji, na druhé straně zase v dobré pozici pálil Ehlers jen těsně nad branku. A tak musely rozhodnout, stejně jako předchozí dva vzájemné zápasy obou týmů na MS, až nájezdy. V nich za Čechy uspěl jen se svým tradičním zakončením mezi betony Kašpar, zatímco za Dánsko se prosadili všichni tři exekutoři.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina A (Moskva):
Česko - Dánsko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 25. Plekanec (Červenka) - 44. Madsen (Storm, Nicklas Jensen), rozhodující sam. nájezd Ehlers. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Rantala (Fin.) - Chartrand-Piche (Kan.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:1, navíc Řepík (ČR) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 8107.
Česko: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek (23. Faksa), Koukal, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Dánsko: Dahm - D. Nielsen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Nicholas Jensen, Mads Boedker, Lassen, Kristensen - J. Hansen, Eller, Ehlers - Nicklas Jensen, Madsen, Storm - Christensen, Green, Poulsen - Bau Hansen, Starkov, P. Bjorkstrand. Trenér: Jan Karlsson, Thies Moeller Hansen a Tomas Jonsson.

Reklama

Související témata: